Brazilië, Soja is niet aan te slepen

Er is een schaarste aan sojabonen voor verwerking waardoor Bunge o.a. uit Uruguay moet importeren.

Soja
©Bloomberg

(Bloomberg) - Een klein sojabonen producerend land heeft Bunge geholpen bij het leveren van verwerkingseenheden in Brazilië, waar de oliezaadvoorraden op het laagste niveau in decennia staan.

De Braziliaanse eenheid van Bunge nam de atypische stap om de afgelopen weken drie ladingen van elk 30.000 ton uit Uruguay te kopen. De sojabonen zullen worden verwerkt in de vestiging van het bedrijf in Rio Grande.

Bunge reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Brazilië is 's werelds grootste producent van sojabonen, maar de verwerkende industrie heeft de afgelopen maanden de import versneld door een sterke export, die de voorraden heeft doen krimpen. De invoer tot augustus verviervoudigde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 477.372 ton, volgens gegevens van het ministerie van Economische Zaken.

Bijna al dit volume kwam uit Paraguay. Maar ook Uruguay, waarvan de productie minder dan 2% van de Braziliaanse oogst vertegenwoordigt, komt voor bij de leveranciers.

"Dit weerspiegelt het lage aanbod en de hoge binnenlandse prijzen in Brazilië, aangezien de boeren de weinige resterende granen in handen hebben", zegt Luiz Fernando Roque, een analist bij Safras & Mercado.

Crushmarges in Brazilië blijven aantrekkelijk, aangezien de sterke vraag de binnenlandse sojameel- en olieprijzen hoog houdt. Volgens Roque kan Brazilië in 2020 850 duizend ton sojabonen importeren, het hoogste volume sinds 2003, toen de productie ongeveer 50 miljoen ton bedroeg, minder dan de helft van het huidige niveau.

Brazilië oogstte dit seizoen 124,8 miljoen ton, een record volgens schattingen van Conab. De export van januari tot augustus bereikte een recordtempo te midden van een solide Chinese vraag en een hoge dollar ten opzichte van de real.

Als gevolg hiervan zouden de uiteindelijke voorraden in totaal 419 duizend ton moeten bedragen, het laagste niveau sinds de serie begon in 1999, volgens de Braziliaanse Association of Vegetable Oil Industries (Abiove).

Zie/lees het artikel in het Portugees, onderstaande link: