Nederland sterk vertegenwoordigd op het AAPRESID Congres 2020 - Argentinië

Onder de slogan "Always Alive, Always Green" vond van 18 tot 28 augustus de jaarlijkse editie van het AAPRESID Congress (Argentine No Till Farmers Association) plaats in Argentinië. Ondanks alle uitdagingen die worden opgelegd door de huidige covid-19 pandemie, hebben de organisatoren met succes een dynamisch online evenement gerealiseerd.

Ruim 11.000 mensen hadden zich aangemeld voor het evenement. Gedurende 9 dagen waren er conferenties in acht verschillende kamers van 8.00 tot 18.30 uur, met 542 sprekers uit 24 landen.

Dit congres bood een grote verscheidenheid aan agronomische onderwerpen en transversale onderwerpen zoals klimaatverandering, water en bio-economie. Het was ook de eerste keer dat een symposium over circulaire landbouw deel uitmaakte van het AAPRESID-congres.

Videoboodschap Minister Schouten AAPRESID congres Argentinië

Openingstoespraak door minister Carola Schouten

Minister Schouten sprak in de toespraak over haar bezoek aan Argentinië 2 jaar geleden en blikte terug op de gesprekken die ze had met jonge enthousiaste boeren die streven naar voedselzekerheid in de toekomst. Ze merkte ook op hoeveel Nederland van Argentinië kan leren over no-till-systemen en moedigde het publiek aan om ervaringen uit te wisselen op het gebied van bodemzorg, koolstofbalans en circulariteit.

Argentinië loopt voorop in het verminderen van de uitstoot dankzij direct zaaien en het zeer lage gebruik van kunstmest. Ingenieur Fernando Andrade, een onderzoeker bij het National Institute for Agricultural Technology (INTA), die deel uitmaakte van hetzelfde symposium, gaf aan dat Argentinië de productiviteitsdoelstellingen van 2000 heeft bereikt.  Desondanks zijn er nog steeds beperkingen die verdere wetenschappelijke bijdragen vereisen om toekomstige milieu doelen te behalen.

Minister Schouten heeft als keynote speaker een bemoedigende boodschap achtergelaten om samen verder te werken aan duurzaamheid. Na haar toespraak kwamen experts van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) en Food Valley aan het woord.

Bilaterale samenwerking op het gebied van kringlooplandbouw tussen Nederland en Argentinië wordt gestimuleerd en aangemoedigd door de Nederlandse Ambassade in Buenos Aires. Het AAPRESID-congres getuigde van de sterke institutionele relatie tussen beide landen op weg naar een "Altijd levende, altijd groene" landbouw.

AAPRESID-congres
©BUE LNV