Bite-sized, kort nieuws uit het Verenigd Koninkrijk

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat.

Bite-sized

Operation Brock 2.0

Als onderdeel van de voorbereidingen op het aflopen van de Brexit-transitieperiode haalt de Britse overheid Operation Brock weer van stal: het plan om grote verkeersdisrupties rond de haven van Dover en de Eurotunnel bij Folkestone te voorkomen. Onderdeel van de voorstellen die nu voor consultatie uitstaan en gericht zijn op vrachtwagens van meer dan 7,5 ton die richting EU rijden, zijn ‘holding sites’ en een digitale documentatiechecklist (Smart Freight Service) waarop ook gehandhaafd zou kunnen worden (geen toegang tot het gebied bij onvolledige documentatie). Een en ander sluit aan op de wens zoals geuit in het Border Operating Model om checks zoveel mogelijk online en weg van de grens uit te voeren. Vervoer van seafood en eendagskuikens zou voorrang krijgen.  De Britse overheid heeft zichzelf via een statutory instrument onlangs al de bevoegdheid gegeven om deze tijdelijke ‘holding sites’ voor vrachtwagens te bouwen in 29 verschillende gemeenten in het VK, zonder daarvoor goedkeuring te hoeven vragen aan de lokale overheden. De eerste ‘holding sites’ in Kent zijn al in aanbouw.

Eat Out to Help Out

Tijdens de actie Eat Out to Help Out, bedoeld om de door de coronacrisis getroffen horeca in het VK te ondersteunen, zijn meer dan 100 miljoen maaltijden in restaurants genuttigd. Tijdens de promotieweken konden horecabezoekers op maandagen, dinsdagen en woensdagen in augustus 50 procent korting krijgen op maaltijden en non-alcoholische dranken, tot een maximum van 10 pond per persoon. Ongeveer 84.700 restaurants hebben aan de Eat Out to Help Out actie meegedaan. Volgens boekingssite OpenTable werden gedurende de dagen dat de actie liep 53 procent meer tafels gereserveerd dan op dezelfde dagen in augustus 2019, terwijl in de maand juli restaurantboekingen van maandag tot woensdag nog 54 procent lager lagen dan in juli 2019. Ondanks wat kritiek, sommige restaurants hadden vanwege de enorme toeloop moeite om voldoende afstand tussen bezoekers te waarborgen en kregen in enkele gevallen te maken met een toename in agressie richting bedienend personeel, zien de meeste deelnemende restaurants de actie als een succes. Enkele pub- en restaurantketens gaan zelfs op eigen kosten door met de actie in september.

War on plastic

Het Britse landbouwministerie Defra, dat ook verantwoordelijk is voor milieuzaken, heeft aangekondigd dat vanaf 1 april 2021 plastic wegwerptasjes 10 pence gaan kosten in alle Britse winkels. Sinds oktober 2015 werd voor een plastic tasje al 5 pence in rekening gebracht door de grotere retailers, terwijl winkels met minder dan 250 werknemers waren vrijgesteld. Vanaf april volgend jaar vervalt deze vrijstelling. De overheid verwacht van retailers dat ze de opbrengsten van de plastic wegwerptasjes doneren aan goede doelen, al is dit geen verplichting. Volgens Defra is in de periode 2017-2018 in totaal 51 miljoen pond gedoneerd.

Sinds de heffing van 5 pence is geïntroduceerd in Engeland zijn er ongeveer 15 miljard tasjes uit de circulatie gehaald en hebben studies aangetoond dat de heffing een positieve impact heeft op het verminderen van plastic op Britse stranden en in de zee. Terwijl er in 2014 nog 7,6 miljard plastic tasjes werden uitgegeven door de zeven grootste supermarktketens in Engeland (140 per inwoner), is dat aantal in 2017 gedaald naar iets over één miljard.

Uit een enquête in Engeland vorig jaar is gebleken dat een “grote meerderheid” van het Engelse publiek achter de verhoging van de heffing op plastic wegwerptasjes staat, met als doel om het gebruik van plastic te verminderen.