Winnaar in de Bulgaarse finale van EIT Food Innovation Prizes

Een bedrag van 5.000 euro, deelname aan de grote internationale finale en onschatbare begeleiding en contacten wachten dit jaar op de meest veelbelovende start-up in de agrifood in Bulgarije.

Atlas Agro Science is de Winnaar in de Bulgaarse finale van EIT Food Innovation Prizes

Atlas Agro Science eindigde op de eerste plaats en ontving 5.000 euro uit het prijzenfonds van de eerste soortgelijke EIT Food Innovation Prizes-wedstrijd in Bulgarije, die vandaag online plaatsvond. Het startende bedrijf kwalificeerde zich voor de Grand Final van de wedstrijd voor startups in de agrovoedingsketen, die in het najaar van dit jaar zal plaatsvinden. In de Europese finale neemt Atlas Agro Science het op tegen de winnaars uit 16 andere landen, die strijden om het prijzengeld van 50 duizend euro.

Innovaties in afvalbeheer en landbouw door middel van een circulaire economie vormen de kern van het werk van het start-upteam, dat innovatieve oplossingen zoekt met betrekking tot het gebruik van hernieuwbare biologische bronnen door de circulaire economie op te nemen. De inspanningen van de startup zijn gericht op het oplossen van een aanzienlijk milieuprobleem, namelijk de toenemende hoeveelheden afvalwaterslib van zuiveringsinstallaties die worden gebruikt en omgezet in een veilige grondstof voor de landbouw. Atlas Agro Science streeft met haar product naar verbetering van de menselijke gezondheid, het milieu en het vertrouwen langs de agrovoedingsketen.

De tweede prijs van 3000 euro ging naar Unmanned Systems Bulgaria met een volledig gedigitaliseerd, geautomatiseerd onbemand verkeersbeheersysteem. De jury van de EIT Food Innovation Prizes eerde met de derde prijs van 1.000 euro het team van Zero Wave – een start-up die 100% biologisch afbreekbaar servies en bestek produceert. De winnaar, Atlas Agro Science, won ook de sympathie van de toeschouwers die naar de betwiste wedstrijd keken, waarvoor hij een speciale Publieksprijs van 2.000 euro ontving.

De wedstrijd van vandaag tussen de acht veelbelovende finalisten van de EIT Food Innovation Awards werd georganiseerd door het Institute for Agricultural Strategies and Innovation - EIT Food Hub Bulgaria en positioneert Bulgarije als een sterke speler tussen de 17 landen in Zuidoost-Europa op het gebied van voedselinnovaties.

Het diverse profiel van de deskundigen van de jury, dat alles omvatte wat nodig was voor de onpartijdige en competente evaluatie van een bedrijfsidee, hield de kandidaten alert tijdens de Q & A-sessies na elke presentatie en was uiteindelijk doorslaggevend voor de evaluaties. Milen Ivanov – Venture Capital-investeerder, oprichter van CEO Angels Investment Club en mededirecteur van het Founder Institute; Rossi Mitova – oprichter van de eerste online boerenmarkt in Bulgarije farmhopping.com, en momenteel coach voor jonge startups, en assoc. Prof.Dr.Velichka Gocheva – universitair docent bij de afdeling Biotechnologie en het Centrum voor Voedselkwaliteit en Veiligheid aan de Universiteit voor Levensmiddelentechnologie – Plovdiv waren belast met de verantwoordelijke en moeilijke taak te beslissen wie het verdient om in de top drie te komen.

Een inspirerend onderdeel van de Bulgaarse finale van de EIT Food Innovation Prizes was de presentatie van de keynotespreker Marc Bolard, medeoprichter van het innovatieve bedrijf NASECOMO.                                                                                                       

Bron: Institute for agrostrategies and innovations