Portugal: Innovatieve Alentejo-wijnen lanceren duurzame productiecertificering

De Comissão Vitivinícola Regional Alentejana (CVRA) zal haar leden certificaten van duurzame productie toekennen.

Deze onderscheiding is erg bijzonder in de sector en wordt toegekend aan producenten die voldoen aan eisen op het gebied van bodem-, water- en irrigatiebeheer, verminderde afvalproductie of bemestingstoezicht, naast vele andere criteria. Verwacht wordt dat met deze certificering de verkoop van Alentejo-wijnen met 5 tot 10 procent stijgt aangezien uit cijfers blijkt dat 85% van de Portugezen de milieuaspecten belangrijk vindt bij de aankoop van producten.

Naast dit milieuvoordeel brengt de toekenning van deze labels nog een ander belangrijk voordeel met zich mee voor producenten die investeren in een duurzamere wijnbouw. De uitvoering van water- en lichtmonitoringsplannen zorgt voor een kostenreductie van respectievelijk 20% en 30%.

De Comissão Vitivinícola Regional Alentejana (CVRA) is in 1989 opgericht en is verantwoordelijk voor de bescherming van wijnen uit de provincie Alentejo met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), de certificering en de controle van oorsprong en kwaliteit, de promotie en de bevordering van de duurzaamheid.

De Alentejo is de nationale leider in gecertificeerde wijnen, met ongeveer 40% van de totale waarde van de verkoop in Portugal. Het bestaat uit 14 wijngebieden met een oppervlakte 22,9 duizend hectare.

Bron: Tribuna Alentejo