Trump Administratie kondigt beperkte carrousel aan in Airbus WTO-zaak

De Amerikaanse Handelsafgezant (USTR) heeft op 12 augustus laten weten dat de huidige WTO Airbus lijst slechts beperkt zal worden aangepast door een aantal producten uit het VK en Griekenland van de lijst te halen en een paar nieuwe producten, van vergelijkbare waarde, uit Duitsland en Frankrijk aan de lijst toe te voegen. Er zijn geen veranderingen voor Nederlandse producten.

De hoogte van de heffingen is onveranderd: 15% en 25% tarief op een lijst ter waarde van US$ 7,5 miljard aan producten uit de EU27+VK. Een schriftelijk pleidooi van 13 Amerikaanse senatoren, zowel Democraten als Republikeinen, gericht aan de Administratie om alcoholische dranken, wijnen en gourmet voedingsmiddelen van de lijst te verwijderen werd niet ingewilligd. Eerder deze zomer hadden Amerikaanse importeurs van wijnen, kaas en whisky’s, die nu ook extra worden getroffen door COVID-19, voor hetzelfde gepleit.

Uit een USTR notificatie in de Federal Register komt naar voren dat een bepaalde categorie kaas uit Griekenland van de lijst wordt verwijderd evenals “sweet biscuits” uit het VK. Verschillende soorten jams uit Frankrijk en Duitsland worden daarentegen aan de lijst toegevoegd.

De Wine & Spirits Wholesalers of America liet door middel van een verklaring weten teleurgesteld te zijn over de beslissing van USTR:  “Enough is enough. While maintaining the current tariff levels is better than expanding or increasing them, the USTR has failed to provide relief to a once vibrant U.S. industry desperately in need of relief.”

In een persbericht bij de aankondiging gaf USTR Robert Lighthizer aan: “The EU and member states have not taken the actions necessary to come into compliance with WTO decisions,”, maar tevens dat er bereidheid is om een nieuw proces te starten met de EU “in an effort to reach an agreement that will remedy the conduct that harmed the U.S. aviation industry and workers and will ensure a level playing field for U.S. companies.”

De wijzigingen worden met ingang van 1 september 2020 van kracht.

Voor de notificatie zie de volgende link.  

Wine