Argentinië bereikt deal met schuldeisers en wil (agro)export vergroten

Nadat het land vorige week akkoord kreeg van een meerderheid van de private schuldeisers over nieuwe afbetalingsvoorwaarden en de staatsobligaties, is het tijd om verder vooruit te kijken.

Post-covid en in de financieel-economische crisis - die nog niet voorbij is - is het belangrijkste doel om de economie weer vooruit te krijgen. Dat wil Argentinië doen met een focus op vergroten van de export. De landbouw is de belangrijkste economische motor van het land, die 2/3 van de buitenlandse inkomsten oplevert, en zal een nog belangrijker rol kunnen gaan spelen.  

Verschillende ministers kwamen bijeen in een nieuwe commissie om deze onderwerpen te bespreken. Onder andere de minster van landbouw, Basterra, de minister van economische zaken/financien Guzman, die van Buitenlandse zaken en productie namen deel. De groep richtte zich op het zoeken naar alternatieven om de Argentijnse export te vergroten en op het uitstippelen van een plan om de import te verminderen, in het nieuwe scenario rond de herstructurering van de externe schuld. Het land heeft meer dollars nodig, oa om de wisselkoers enigszins in balans te houden en de schuldenlast omlaag te brengen. Tijdens de bijeenkomst kwamen allemaal opties aan de orde voor het vergroten van de Argentijnse export, die de ministeries verder zullen uitwerken.