Mexico: één-na-grootste pluimveeproducent in Latijns-Amerika

In 2019 was Mexico de één-na-grootste pluimveeproducent in Latijns-Amerika. In dit artikel leest u over de Mexicaanse pluimveesector, de uitdagingen en over de vijf grootste pluimveebedrijven in het land.

Sectorschets

Met een productie van 1,8 miljard kippen in 2019 is Mexico de één-na-grootste producent van dit dierlijke eiwit in Latijns-Amerika. Op nummer één staat Brazilië, één van de grootste kippenproducenten ter wereld, met een productie van 6,5 miljard kippen.

In 2019 verminderde de Mexicaanse productie licht met 0,26% ten opzichte van 2018. Over de afgelopen vijf jaar laat Mexico echter een toename zien van 13,6% in de pluimveeproductie. Ondanks het toegenomen aandeel in de pluimveeproductie, blijft de consumptie per hoofd van de bevolking van dit dierlijke eiwit op 33,05 kg per persoon per jaar. Met dit cijfer ligt Mexico enigszins hoger dan het regionale gemiddelde van 31,42 kg per persoon per jaar. Peru is het Latijns-Amerikaanse land met het hoogste gemiddelde: daar eet men gemiddeld 51,1 kg per persoon per jaar aan pluimveevleesproducten. Mexico loopt echter voorop in de consumptie van eieren. 

Volgens de Unión Nacional de Avicultores (UNA), de Mexicaanse brancheorganisatie voor pluimveeproducenten, ontwikkelt de pluimveesector in Mexico zich voornamelijk in de volgende deelstaten: Aguascalientes, Sonora, Sinaloa, Jalisco, Guanajuato, Morelos, Puebla, Veracruz, Yucatán, Nuevo León, San Luis Potosí, Estado de México, Michoacán, Querétaro, Chiapas, Nayarit, Hidalgo en in de regio Comarca Lagunera. Bovendien is de Mexicaanse pluimveesector goed voor 1,3 miljoen directe en indirecte banen en heeft een totale waarde van ongeveer 6,8 miljard USD.

Uitdagingen in de Mexicaanse pluimveesector

Ondanks de coronapandemie, verwacht de UNA positieve cijfers voor 2020 en geen problemen in de levering van pluimveevlees in het land. De voornaamste uitdagingen in de distributie zijn de constante overvallen van vrachtwagens die inputs en supplies, het pluimvee of pluimveeproducten vervoeren. 

Een andere uitdaging voor de Mexicaanse pluimveesector is het verkrijgen van een ‘vogelgriep-vrije’ verklaring voor bepaalde regio’s in het land. Zo’n status zou de export van pluimveevleesproducten kunnen bevorderen naar de Verenigde Staten. Momenteel werkt de UNA samen met de Mexicaanse gezondheidsautoriteiten om deze status voor bepaalde regio’s in het land te verkrijgen.

Een extra ontwikkeling die de Mexicaanse pluimveeproducenten aan de kaak hebben gesteld is de – almaar toenemende – import van goedkoop kippenvlees uit de Verenigde Staten en Brazilië, waardoor investeringen in Mexico zouden zijn stil komen te liggen.

De vijf grote pluimveebedrijven in Mexico

De vijf grootste pluimveeproducenten produceren samen meer dan 70% van de totale consumptie in het land. Dit zijn:

Industrias Bachoco

In 2019 produceerde Industrias Bachoco 622 miljoen vleeskuikens, waarmee het met bijna 34% marktaandeel geldt als het grootste bedrijf in pluimveevleesproductie in Mexico. Het bedrijf staat hiermee ook op de derde plek in Latijns-Amerika. Bovendien is Industrias Bachoco het enige Mexicaanse bedrijf dat zich bevindt in de top 10 van eierproducenten in Latijns-Amerika. In dit lijstje veroveren ze de tweede plaats. Wereldwijd gezien staat Industrias Bachoco op plaats 27 van diervoederproducenten.

Pilgrim’s de México (JBS)

Met een productie van 580 miljoen kippen is Pilgrim’s de México, een dochteronderneming van de Braziliaanse vleesgigant JBS, de op één na grootste pluimveeproducent van het land. Pilgrim’s de México verhoogde zijn kippenproductie met 32,4% in vergelijking met 2018. Met deze productiecijfers en die van andere dochterondernemingen, werd JBS de grootste pluimveeproducent van Latijns-Amerika en de wereld.  

Grupo Pecuario San Antonio

Op de derde plek staat Grupo Pecuario San Antonio, met een verwerkingscapaciteit van 93,6 miljoen kippen in 2019. Dit is echter een afname van 10.4% ten opzichte van de productie in 2018.

Avigrupo

Met 83 miljoen kippen in 2019, neemt Avigrupo de vierde plek in. Het cijfer representeert een toename van 6,41% ten opzichte van 2018.

PATSA

De vijfde grootste producent van pluimvee in Mexico is PATSA, met 57 miljoen kippen in 2019. Het bedrijf noteerde een vergelijkbare productie in 2018.

Bron: Cindy Burgos in Industria Avícola