Japan: strengere maatregelen tegen illegale invoer van vleeswaren en dierlijke producten

Met ingang van 1 juli verscherpen de Japanse veterinaire autoriteiten de strafmaatregelen tegen de illegale invoer van  vleeswaren of andere producten van dierlijke oorsprong.

Reizigers die vleeswaren of andere producten van dierlijke oorsprong in het bezit hebben bij aankomst in Japan en voornemens zijn deze in te voeren, dienen dit te declareren bij de veterinaire autoriteiten op het vliegveld/in de haven van aankomst.

Bij een overtreding kan de straf oplopen tot 3 jaar gevangenisstraf of een boete van tot 3 miljoen yen voor natuurlijke personen en 50 miljoen yen voor rechtspersonen.

Detector dogs are used to prevent the entry of animal infectious diseases. Source: Animal Quarantine Service, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries

De boete was maximaal 1 miljoen yen voor de verscherpte regeling van kracht werd op 1 juli. Door deze aanzienlijke verscherping van de strafmaatregelen wil de Japanse overheid de intrede van schadelijke dierziektes zoals de Afrikaanse varkenspest (ASF) tegengaan.

Invoer van vleeswaren of andere producten van dierlijke oorsprong is verboden, tenzij ze voorzien zijn van een veterinair certificaat, afgegeven door de veterinaire autoriteiten van het land van herkomst,. Deze veterinaire certificaten worden normaliter niet afgegeven voor goederen ingevoerd door individuele reizigers. Dit betekent dat invoer van vlees en vleesproducten door reizigers niet mogelijk is.

Er zijn echter uitzonderingen op deze maatregelen; er geldt, bij voorbeeld, een vrijstelling van veterinaire inspectie voor invoer van zuivelproducten tot 10 kilogram, mits dit alleen voor eigen consumptie bedoeld is.


Nadere informatie:
https://www.maff.go.jp/aqs/english/product/import.html
https://www.youtube.com/watch?v=6h5IzRVhwY8&feature=youtu.be (video)