Nederland en Kentucky slaan handen ineen voor duurzame groenteteelt

In de Amerikaanse staat Kentucky gaan 16 Nederlandse & Amerikaanse organisaties samen een ecosysteem van duurzame groenteteelt opbouwen. Het consortium gaat samen geavanceerde kassen bouwen, opleidingsprogramma’s organiseren en de VS markt & retail voor duurzame, verse, lokale groenten ontwikkelen. Dit initiatief speelt in op economische en maatschappelijk uitdagingen waar de VS voor staat en zal naar verwachting een stevige impuls geven aan de regionale economie van Kentucky. Voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen biedt dit initiatief de mogelijkheid om een nieuwe buitenlandse groeimarkt voor producten, diensten en kennis te openen.

Het project wordt vanuit de Nederlandse zijde getrokken door een aantal bedrijven en kennisinstelingen, met daarnaast een coordinerende rol voor NLWorks, en een ondersteunende rol vanuit Ministerie LNV, Consulaat Generaal Chicago en de landbouwraad in Washington DC. Aan de Amerikaanse zijde zijn de belangrijkste partijen het bedrijf Appharvest, de Commonwealth of Kentucky en verschillende kennisinstellingen.

De 16 betrokken partners hebben vorige week middels een digitale sessie de handtekening gezet onder de intentieverklaring . LNV werd daarbij vertegenwoordigd door plv. Directeur-Generaal Guido Landheer. De intentieverklaring is het resultaat van twee jaar hard werk door verschillende partijen aan beide kanten van de oceaan. Appharvest heeft in de afgelopen jaren meerdere malen Nederland bezocht, wat onder andere resulteerde in de aankondiging van een deal met kassenbouwer Dalsem door Minister Schouten tijdens de Global Entrepeneur Summit (GES) vorig jaar. Begin dit jaar maakte een grote delegatie vanuit Kentucky nogmaals de oversteek naar Nederland om een eventuele samenwerking te bespreken. Ook landbouwminister Sonny Perdue van de Verenigde Staten bezocht Nederland eerder dit jaar en besprak onder andere een intensievere samenwerking op het gebied van duurzame groenteteelt tussen Nederland en de Verenigde Staten. Lees hier meer over de toenemende interesse in vooruitstrevende kassenbouw in de VS.

Kentucky signatories
The signatories to the collaboration agreement

Appharvest geniet in Amerika de prestigieuze B Corporation certificatie, dit betekent dat het bedrijf heeft toegezegd om een goede balans te zoeken tussen duurzaamheid, inclusiviteit en winst. De eerste kas van 24 hectare moet begin september operationeel zijn. Inmiddels heeft Appharvest al drie vervolgprojecten aagekondigd en meer dan 150 miljoen dollar aan durfkapitaal opgehaald.

Op basis van Nederlandse kennis en ervaring, producten en diensten zal de komende jaren in Kentucky een nieuw centrum van gecontroleerde groenteteelt worden ontwikkeld. In Kentucky is dit nieuws met veel enthousiasme ontvangen en zijn de ambities groots. Met het nieuwe complex voor duurzame voedselvoorziening wordt een stevige impuls gegeven aan de regionale economie van Kentucky, die het zwaar te verduren heeft als gevolg van verloren banen in de kolenindustrie en, recenter, COVID-19. Geschat wordt dat op het moment ongeveer 40% van de beroepsbevolking in Kentucky geen werk heeft.

Ecosystem in Kentucky

Voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen biedt dit initiatief de mogelijkheid om een nieuwe buitenlandse groeimarkt voor producten, diensten en kennis te openen. Met een geschatte VS markt voor 80.000.000 m2 aan kassen is het omzet potentieel voor Nederlandse bedrijven mogelijk tussen de 400 en 800 miljoen euro. Het geeft daarnaast gevolg aan de internationale duurzame landbouwvisie van Minister Schouten en de Nederlandse overheid. 

Informatie en contact

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met de landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade in Washington, D.C. Email: was-lnv@minbuza.nl