De landbouwproducten waarmee Bulgarije een wereldwijde marktspeler is

Bulgarije behoort tot de leidende landen in de export van graan, eendenvlees en eendenlever.

Volgens statistieken bereikte de export uit ons land in 2019 een recordwaarde van 33,9 miljard dollar. Hiermee staat het land op de 60e plaats wereldwijd wat betreft de uitvoer van goederen, wat 4 posities hoger ligt dan in 2018.

Eendenlever heeft het grootste exportaandeel van de landbouwproducten. Bulgarije bezit 22,2% van deze delicatessenmarkt. Statistieken tonen aan dat, ondanks de algehele exportdaling, eendenlever uit het land een leidende positie op de wereldmarkt inneemt. Het aandeel van de Bulgaarse uitvoer is 12,6% bij het verse en 11,9% bij het bevroren eendenvlees.

Wereldwijd staat Bulgarije op de tweede plaats wat betreft de export van koolzaad - 14,4%. Dit is één positie voorop, nadat het land in 2016 en 2017 de derde plaats behaalde in de wereldwijde export van dit gewas.

De export van koolzaad van Bulgarije had in 2019 een waarde van meer dan 142 miljoen dollar.

Tarwe en maïs staan ​​ook in de top 10 van nationale export. Uit de gegevens blijkt dat de graansector gedurende 4 jaar de uitvoer met 10% heeft zien toenemen.

Bulgarije is de op twee na grootste exporteur van zonnebloempitten ter wereld in 2019.

De geldwaarde van de uitvoer bedroeg vorig jaar meer dan 434 miljoen dollar.

Tijdelijk geconserveerde kersen (in blik) hebben een aandeel van 16% op de wereldmarkt, waarmee Bulgarije de tweede plaats inneemt wat betreft de wereldwijde export. Interessant is dat de lokale productie van korianderzaad 12,2% van de wereldmarkten beslaat.

Bron: Agri.bg