Rabo: schokgolf in mondiale zuivelmarkt

De corona-uitbraak zorgt wereldwijd voor een schokgolf in de zuivelmarkt. Eerst was sprake van sterke prijsdalingen voor de verschillende zuivelproducten. Nu veel landen voorzichtig uit de lockdown komen, verbeteren de omstandigheden en prijzen. Dat melden marktanalisten van de Rabobank.

Toch is het volgens de Rabobank nog te vroeg om te spreken van een volledig herstel. Zuivelprijzen zijn nog steeds lager dan voorheen en omzetverliezen in de horeca en foodservice houden aan. De economische tegenwind remt verder prijsherstel, terwijl lage olieprijzen en de sterke euro ten opzichte van lokale munteenheden ongunstig is voor de Europese export.

Zuivelmarkt nog niet hersteld

Hoewel de gevolgen van het coronavirus in Europa niet zo groot waren als in de VS, ziet de Rabobank toch een daling van EU-zuivelprijzen tot wel 25% in maart en april. In mei zijn de zuivelprijzen weer gestegen, mede door initiatieven vanuit de Europese Commissie en de eerste berichten over de gedeeltelijke heropening van de horeca en foodservice.

Lees verder onder grafiek

Zuivelprijzen

Nu het stof begint neer te dalen, ligt het huidige prijsniveau lager dan voor de uitbraak. Eind mei noteerde EU-boter een prijs van € 2,950 per ton (-16,8%), terwijl de prijzen voor EU-magere melkpoeder en EU-volle melkpoeder lagen op respectievelijk € 2,040 per ton (-20,4%) en € 2,680 per ton (-10,7%). De prijsdaling voor EU-Goudse kaas bleef beperkt tot 7,4%.

De Rabobank verwacht voor de komende maanden een stabieler prijsbeeld. Maar door een combinatie van groei in de melkproductie in exportregio’s, beperkingen in afzetmogelijkheden en voorraadvorming wordt een verder prijsherstel afgeremd.