Ontwikkeling van productie van tomaten, paprika's en komkommers in Bulgarije

Nieuwsbrief  van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw

  • De productie van tomaten dit jaar zal hoeveelheden bereiken die meer dan 2% groter zullen zijn dan de volume van vorig jaar, tot 148 duizend ton, dat blijkt de huidige schattingen van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw - CAPA. De geoogste hoeveelheid voor 2019 is 145 duizend ton volgens statistische gegevens.
  • De paprikaproductie zal naar verwachting binnen 59 duizend ton liggen, wat 5% lager is dan de oogst van 2019. Paprika wordt in de meeste gevallen in de open lucht geteelt, waarbij de opbrengsten aanzienlijk variëren en kunnen + /- 13% van het hoofdscenario bedragen.
  • De hoeveelheid geoogste komkommers in 2019 bedraagt ​​73 duizend ton volgens gegevens van het ministerie van Landbouw, Voedsel en Bosbouw. In 2020 voorspelt CAPA een volume dat dicht bij dat van vorig jaar ligt en 74 duizend ton bereikt. Door de jaren heen geven producenten de voorkeur aan komkommers en de prijzen zijn goed, daardoor hebben komkommers een plaats gewonnen als de toonaangevende kasgroente van het land.
  • Deze winter zijn enkele van de hoogste prijzen van tomaten en komkommers gerapporteerd van de afgelopen, door CAPA gevolgde jaren. De inkoopprijzen van tomaten voor het eerste kwartaal van 2020 behoren tot de hoogste sinds 2013. Voor komkommers is de gemiddelde prijs voor het eerste kwartaal 1,75 BGN / kg volgens gegevens van het Landelijke Bureau voor de statistieken, wat 14% lager is dan de prijs voor de desbetreffende periode in 2019.
  • De detailhandelprijzen voor tomaten behoren ook tot de hoogste van het afgelopen decennium, maar liggen toch lager dan die van het voorgaande jaar. De situatie is omgekeerd met betrekking tot de komkommers, waarbij in 2017 voor het laatst hogere niveaus werden gemeld. Het goede rendement van komkommers heeft in de afgelopen 3-4 jaar geleid tot een toename van het aanbod ook uit landen die tot voor kort geen aanspraak hadden op een serieus aandeel in deze productie.

Bron:  Deze nieuwsbrief  wordt uitgegeven in het kader van het project "Versterking van de analytische en openbare capaciteit van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw" - CAPA, ondersteund door de Stichting "America for Bulgaria".