Argentinië zoekt internationale markten voor biologische voeding

Argentinië is de op één na grootste producent van biologisch voedsel ter wereld. Het land heeft meer dan 3,2 miljoen gecertificeerde hectares biologische productie en positioneert zich daarmee als 2e ter wereld na Australië. De wereldhandel is ruim USD 100 miljard waard. De belangrijkste veeleisende landen voor export zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie, en Argentinië heeft daar 166.000 ton (2018) naar geëxporteerd: peren, appels, tarwe, suiker, sojabonen, cider, wijn, rijst, wol en honing.

Argentinië heeft een langdurige relatie met de EU. Sinds 1996 is de gelijkwaardigheid van regelgeving en het controlesysteem voor biologische productie erkend voor producten van plantaardige oorsprong, en sinds 2000 voor producten van dierlijke oorsprong. Argentinië heeft van de EU de status van "derde gelijkwaardig land" toegekend gekregen. De nieuwe Europese verordening vereist wederzijdse internationale erkenningsovereenkomsten voor de handhaving van de gelijkwaardigheid van derde landen. Daarom heeft een EU-delegatie in 2019 Argentinië bezocht om de marketingovereenkomst met ingang van 1 januari 2021 bij te werken.

Maar in 2020, met de opkomst van de covid-pandemie, begonnen de consumptiegewoonten te veranderen. Vooral in China bleek dat consumenten die meer thuis gingen koken, en steeds meer biologische voeding willen vanwege gezondheidsaspecten. Australië is de belangrijkste leverancier (zuivel en vlees) aan China, gevolgd door de VS, de EU en Japan. Argentinië heeft met China nog geen overeenkomst van gelijkwaardigheid met de Chinese certificering: een uitdaging voor de nabije toekomst.