Bulgarije: geheel nieuwe wet op beheer agrovoedselketen

Het Parlement heeft in tweede lezing een geheel nieuwe wet op het beheer van de agrovoedselketen aangenomen. Het doel is te zorgen voor een hoog niveau van bescherming van de gezondheid en de belangen van de consument. De nieuwe wet zal de verschillen in het regelgevingskader en de registratieregimes van de verkooppunten wegnemen.

supermarket aerial view

Een Landelijke Raad die het staatsbeleid op het gebied van de productie, vervoer en handel in voedsel en dranken moet coördineren - dit is vastgelegd in het ontwerp van de Voedselwet, dat vandaag in tweede lezing door de parlementsleden werd aangenomen. De Raad zal fungeren als een permanent overlegorgaan waaraan vertegenwoordigers van alle belanghebbenden zullen deelnemen.

Een brancheorganisatie mag deelnemen aan zittingen van de Landelijke Raad indien zij gelijktijdig aan de volgende criteria voldoet: zij vertegenwoordigt niet minder dan 25% van het volume of de waarde van de productie, distributie of verwerking van het betreffende product of producten; de organisatie is niet minder dan 3 jaar geleden geregistreerd of is een universele rechtsopvolger, of een vereniging waaraan brancheorganisaties deelnemen die niet minder dan 3 jaar geleden zijn geregistreerd; zij onderhoudt een website en is lid van een landelijk representatieve werkgeversorganisatie en van de Sectorale Raad voor Tripartiete Samenwerking "Voedselindustrie" onder de Minister van Economie. De brancheorganisaties die aan deze criteria voldoen, worden ingeschreven in een openbaar register van het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Bosbouw, dat wordt gepubliceerd op de website van het Ministerie.

De Voedselwet voorziet ook in de oprichting van een openbaar landelijk register van alle voedselproductie-, -verwerkings- en -distributie-inrichtingen. Er komt een dergelijk register ook voor mineraalwater en bronwater in flessen.

De wet verbiedt uitdrukkelijk de reclame van genetisch gemodificeerd voedsel met de deelname van kinderen.

Maatregelen in het geval van crises en noodsituaties langs de agrovoedingsketen en de financiering van activiteiten in verband met officiële controles in de agrovoedingsketen zijn ook in de wet opgenomen.

De wet stelt ook de voorwaarden en de procedure vast voor de ontwikkeling en implementatie van een Meerjarig landelijk plan voor de toezicht en de aanwijzing van landelijke referentielaboratoria met het oog op de officiële controle en bemonstering langs de agrovoedingsketen.

Bron: agrozona.bg