Najaar 2020: Interreg-ValuSect rond voedingsmiddelen op basis van insecten

In het kader van het Europese Interreg-programma ValuSect werken 9 europese onderzoeksinstellingen (waaronder Nederlandse en Vlaamse) samen aan de ontwikkeling van duurzame productie- en verwerkingstechnieken voor voedingsmiddelen op basis van insecten (meelwormen, krekels en sprinkhanen).

Sprinkhaan

Daarnaast beoogt het programma ook om smaakproeven met consumenten uit te voeren en het milieueffect te verminderen, waaronder de uitstoot van broeikasgassen en de emissies van fijnstof en ammoniak. Tot slot richt het programma zich ook op onderzoek naar de impact van substraten, de voedselveiligheid en de houdbaarheid van de voedingsproducten.

In het najaar 2020 zal er een vouchersysteem worden gelanceerd, waarmee geïnteresseerde (agro-food) bedrijven tot €40.000  aan ondersteunende diensten van één van de negen Europese onderzoeksinstellingen kunnen ontvangen voor productontwikkeling, uitvoering van smaakproeven, of voor de verbetering van de kweek- en verwerkingstechnieken.

Het vouchersysteem staat open voor alle innovatieve bedrijven, dus zowel start-ups als ervaren bedrijven.

Het programma ValuSect loopt tot juni 2023 en beschikt over een budget van 2,08 miljoen euro afkomstig uit het Interreg North-West Europe-programma.

De deelnemende onderzoeksinstellingen zijn: Inagro (België), Innovatiesteunpunt (België), AliénorEU (België), Stichting Fontys (Nederlands), New Generation Nutrition Pro-Active (Nederland),  Aberystwyth University (Wales), BIC Innovation Limited (Wales), Zürcher Fachhochschule (Zwitserland), Teagasc (Ierland).

Voor meer informatie, klik hier.