Chili: voedselvoorziening zeker gesteld en exportketen onder druk

Hierbij een nieuwe update over de impact van het COVID-19 op de agrarische sector in Chili op 12 mei 2020.

Politica Nacional Desarollo Rural

Het Chileense ministerie van landbouw publiceert het herziene beleid voor rurale ontwikkeling. Centraal hierin staat het stimuleren van de diversificatie van economische activiteiten (landbouw, vissen, toerisme etc.), natuur (biodiversiteit, natuurparken) en cultuur (gastronomie, tradities).  Slechts 25% van de Chileense bevolking bewoont de 83% landelijke gebieden van Chili. Verhoudingsgewijs is inkomensarmoede in deze gebieden met 16,5% ruim twee keer zo hoog als in de stedelijke gebieden.  Het beleid richt zich daarom op een betere connectiviteit van de landelijke gebieden en publieke diensten toegankelijker maken voor de rurale bevolking.

https://www.odepa.gob.cl/seccion-destacados/por-primera-vez-chile-cuenta-con-una-politica-nacional-que-pone-el-foco-en-el-desarrollo-de-sus-territorios-rurales

President Piñera ontmoet comité voor voedselvoorziening

Afgelopen week sprak de Chileense president met het nationale comité voor voedselvoorziening o.l.v. minister Walker. Het comité bestaat onder meer uit branche organisaties van voedselproducenten, transporteurs, supermarkten en groothandels. Zij bespraken hoe het functioneren van de nationale voedselvoorzieningsketen voor komende maanden kan worden zeker gesteld. President Piñera sprak hierbij zijn bewondering uit voor “alle anonieme helden” in de sector tijdens deze corona crisis. Het comité zegde de regering toe alles in het werk te stellen om de voedselketen draaiende te houden.

https://www.minagri.gob.cl/noticia/presidente-pinera-junto-a-ministro-antonio-walker-encabezan-comite-de-abastecimiento-seguro/

Export Chileense planten neemt af

De export van Chileense jongplanten voor de fruitteelt neemt af door de corona crisis. De vraag vanuit China, Ecuador en Brazilië nam aanzienlijk af en de export naar Peru stond tot 12 april zelfs helemaal stil. Grootste struikelblok bij de export waren vertragingen bij de douane aan de importerende kant en de beperkte beschikbaarheid van vluchten. De prijzen van de Chileense planten zijn gestegen door de langere leverketen en toenemende transportkosten. Een van de grootste producenten, Grupo Hijuelas, verwacht dat de markt pas normaliseert wanneer er een vaccin beschikbaar is en ziet met name hun afzet in de sierteelt dalen (-90%).

https://www.portalagrochile.cl/2020/05/05/viveros-reportan-disminucion-en-exportacion-de-plantas-debido-a-consecuencias-del-covid-19-en-mercados-de-destino/

Donatie speurhonden

De Chileense brancheorganisatie van vleesproducenten ChileCarne ondersteunt nationale voedsel- en warenautoriteit SAG met 10 nieuwe speurhonden. De private publieke samenwerking richt zich op het buiten de grenzen houden van dierziektes zoals Afrikaanse varkenspest. De voorzitter van ChileCarne vertelt hierbij dat ze erg tevreden zijn met het werk van SAG en dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om het land vrij te houden van plagen.

https://www.sag.gob.cl/noticias/convenio-de-colaboracion-con-chilecarne-permitira-reforzar-brican

Minister Walker bezoekt grootste markt

De minister van landbouw bezocht begin deze week de grootste vers (groente en fruit) markt van Chili ‘La Vega Central’ in de hoofdstad Santiago. Hij zag met tevredenheid dat de COVID-19 protocollen strikt worden opgevolgd. Zo wordt de temperatuur gemeten bij binnenkomst en worden alle bezoekers geregistreerd.  Bijna de gehele hoofdstad is op dit moment (weer) in lockdown en mensen mogen alleen de straat op met een toestemmingsbrief. Daarnaast inventariseerde Walker de voorraden voor het winterseizoen. Fysieke markten spelen een cruciale rol in de Chileense voedselketen.

https://www.portalagrochile.cl/2020/05/11/ministro-walker-destaca-normal-funcionamiento-de-la-vega-central/

Zaadproductie regio Ñuble groeit

Het aantal gecertificeerde groentezaadproducenten in de regio Ñuble is afgelopen seizoen met 40% toegenomen tot 153 bedrijven, ook het areaal groeide met 11% tot 1.970 ha. Deze ontwikkeling staat in schril contrast met de landelijke tendens waar het areaal daalde. Ondanks de maatregelen rondom de corona-crisis exporteerden de zaadproductiebedrijven uit Ñuble dit seizoen 8.000 ton aan zaden.

https://www.portalagrochile.cl/2020/05/07/sag-destaca-positivos-resultados-de-la-exportacion-de-semillas-de-nuble/