Formele erkenning van belang van stadslandbouw door Brusselse regering

De Brusselse regering heeft 200.000 euro gereserveerd ter ondersteuning van Brusselse stadslandbouwers en aquacultuurbedrijven die schade ondervinden van de Coronacrisis. Per bedrijf kan aanspraak worden gemaakt op een premie van 3.000 euro. De steunmaatregel is al goedgekeurd door de Europese Commissie.

Volgens de groene Brusselse minister van Leefmilieu past de maatregel in het Brusselse beleid om innovatieve actoren te ondersteunen om de crisis te overleven. Daarnaast is de sector “een prioriteit voor het opzetten van een kwaliteitsvolle lokale productie” en heeft de crisis “het belang van het herlokaliseren van een deel van onze voedselproductie” aangetoond.

lokale voedselproductie

Gezien het diverse karakter van stadslandbouw in het Brussels Gewest, worden niet alle spelers in de sector even hard getroffen, voor zover zij al een negatieve impact ondervinden. Zo kennen sommige stadslandbouwers die hun producten via de korte keten afzetten, gouden tijden. Het zijn dan ook vooral de producenten die het van afzetkanalen zoals de horeca, scholen of markten moeten hebben, die grote verliezen hebben geleden, met name in het begin van de crisis.