Import van voedsel in Algerije valt lager uit begin 2020

In de eerste 2 maanden van 2020 heeft Algerije 3,5% minder uitgegeven aan de import van voedselproducten dan in dezelfde periode in 2019.

Over heel 2019 nam de invoerwaarde van voedingsmiddelen met 6 procent af ten opzichte van 2018 (8,07 miljard USD in 2019 tegenover 8,57 miljard USD in 2018). Invoer van voedingsmiddelen staat met ruim 21 procent op de tweede plaats van de totale Algerijnse invoer. Verantwoordelijk voor deze afname is de lagere import van graan (-11,7 procent), melk en zuivelproducten, groente (-12 procent) en suiker (-10,9 procent). De invoer van melk en zuivelproducten nam met ruim 11 procent af tot 1,24 miljard USD.

Daarentegen nam in 2019 de import van andere productgroepen toe: vers en gedroogd fruit bijvoorbeeld werd voor 72 procent meer geïmporteerd met een totale invoerwaarde van 278,3 miljoen USD. De invoerwaarde van levende dieren nam toe met bijna 68 procent tot 163,8 miljoen USD.

Per productgroep zijn de cijfers van de eerste 2 maanden van 2020 wisselend: gedaald is de invoerwaarde van graan (-31 procent), groente (-12 procent), dierenvoeding (-44 procent), koffie, thee en kruiden. Daarentegen is de invoer van zuivelproducten gestegen (+4,5 procent), evenals suiker(producten) (+30 procent). Ook nam de invoer van levende dieren verder toe met een stijging van 40 procent van de invoerwaarde.

Algerije voert een beleid van importsubstitutie. Naar schatting wordt rond 60 à 70 procent van de voedselbehoefte geïmporteerd, maar de situatie wordt onhoudbaar door afnemende inkomsten uit export en een groeiende bevolking.