Bulgarije: Vanaf mei subsidies voor de bioveiligheid in veehouderijen

De financiering in het kader van submaatregel 5.1 van het programma voor plattelandsontwikkeling “Steun voor investeringen in preventieve maatregelen ter beperking van de gevolgen van waarschijnlijke natuurrampen, ongunstige weersomstandigheden en rampzalige gebeurtenissen” zal binnenkort van start gaan. Volgens de planning mogen projecten begin mei worden ingediend.

Varkens Pigs
Beeld: ©Adobe Stock

De procedure heeft tot doel het risico te verminderen en de gevolgen van besmettelijke dierziekten te beperken, waaronder AVP en andere infectieziekten die bij vogels en kleine herkauwers voorkomen.

Veehouders kunnen deze subsidies gebruiken voor het kopen of bouwen van ontsmettingsinstallaties en -apparatuur, hekken en scheidingsuitrusting binnen de boerderijen, het veilig opslaan van voer en dierlijke bijproducten en voor investeringen in sanitaire infrastructuur.

Niet alleen landbouwers komen hiervoor in aanmerking maar ook het Bulgaarse Autoriteit voor voedselveiligheid (BFSA); het Uitvoerend Agentschap voor hagelbestrijding (UAHB) en het Landelijk veterinair-medisch instituut voor diagnostiek en onderzoek ‘Prof. Dr. G. Pavlov’ (LVMIDO).

De motieven van het ministerie van Lanbouw, Voedsel en Bosbeheer luiden dat hulp aan de BFSA en het Veterinair Instituut zal bijdragen de controle door de bevoegde autoriteit te versterken, de capaciteit te vergroten en de reactietijden te optimaliseren. Dit alles zou het risico op een ingewikkelde epizoötische situatie in de toekomst moeten beperken.

Ondersteuning van het Agentschap voor hagelbestrijding zal ook helpen de bescherming tegen hagel en het systeem voor vroegtijdige waarschuwing te verbeteren. Op deze manier zou het mogelijk zijn tijdig te reageren en schade aan landbouwgewassen te voorkomen, aldus het ministerie LVB.

De minimale subsidiabele uitgaven per projectvoorstel in het kader van submaatregel 5.1 zijn 15.000 BGN. Voor landbouwerprojecten bedragen de maximale subsidiabele uitgaven per veehouderij 1 955 800 BGN voor bedrijven waar varkens worden gehouden, 977 900 BGN – voor pluimveebedrijven en BGN 391 160 voor boerderijen met kleine herkauwers.

Het totale bedrag van de subsidie ​​loopt op tot ​​45 905 931 BGN. De procedure voorziet in een gegarandeerde begroting van 9 387 840 BGN voor aanvragers die publieke entiteiten/openbare instellingen zijn.

Prioriteit zal worden gegeven aan projectvoorstellen van landbouwers in een gebied waar epizoötische omstandigheden zijn ontstaan; in gebieden waar het aantal gehouden dieren boven of onder het nationale gemiddelde ligt; in gebieden met een hoog besmettingsrisico. Ook boeren met locaties waar een deel of alle gehouden landbouwdieren zijn gedood als gevolg van de epizoötische situatie komen hiervoor in aanmerking.

Opmerking: 1 EURO ≈ 2 BGN

Born: Agri.bg