Mexico produceerde recordaantal dierlijke eiwitten in 2019

Nu de cijfers van alle veeteeltsectoren bekend zijn, kan worden geconcludeerd dat voor Mexico, 2019 de boeken in gaat als het jaar met veruit de hoogste productie van dierlijke eiwitten in het afgelopen decennium. Naar schatting lag deze productie in 2019 rond de 22,6 miljoen ton met een waarde van 462 miljard Mexicaanse pesos (+/- 18,5 miljard Euro).

Wereldwijde toenemende vraag

De wereldwijde toenemende vraag naar verschillende soorten vlees, eieren en melk heeft deze groei mogelijk gemaakt. Hoewel de zelfvoorziening op het gebied van voedsel niet is bereikt, werd de jaarlijkse groeiverwachting met een stijging van 2,7% ten opzichte van 2018 wel behaald. In Mexico wordt momenteel 109,8 miljoen hectare land gewijd aan de veeteelt.

De meest geconsumeerde dierlijke eiwitten in Mexico zijn, vlees van kip en kalkoen, varkensvlees en rundvlees, vleesproducten van de geiten- en schapenindustrie en tenslotte eieren en zuivelproducten van koeien en geiten.

red meat

Een aantal cijfers

In 2019 was de varkenshouderij de sector die het meest groeide in vergelijking met het jaar ervoor, met een stijging van 6,6%, gevolgd door de pluimveesector als geheel, die met 3,1% steeg. De zuivelsector noteerde een stijging van 2,3%.

De Mexicaanse veehouderij in zijn geheel zorgt voor bijna 1 miljoen directe banen. Dankzij het werk van deze mensen, was Mexico in 2019 ‘s wereld zes-na-grootste producent van dierlijke eiwitten. De nationale varkensindustrie vestigde zich op de 15e plaats van de wereld, rundvlees kwam op nummer 6 en kip- en eiproductie respectievelijk op de 6e en 4e plaats.

Ook de export stijgt snel, met name van varkensvlees: in 2019 steeg deze export met 1000% t.o.v. 2018 naar 30.000 ton, vooral naar Aziatische landen als Japan, China en Zuid-Korea. Mexico is momenteel de 4-na-grootste varkensvlees-exporteur ter wereld. Ook rundvlees wordt veel geëxporteerd, vooral naar de VS, Japan en China. Met 250.000 ton is Mexico de 8e rundvleesexporteur ter wereld. Kippenvlees en eieren worden geproduceerd voor de nationale markt, en worden daarnaast ook veel ingevoerd.

Momenteel loopt de Mexicaanse vraag naar dierlijke eiwitten, met uitzondering van eieren, overigens wel terug, vanwege de coronacrisis. Horeca zijn grotendeels gesloten, en het besteedbaar inkomen van de Mexicaanse consument daalt door de crisis. Daarnaast neemt de prijs van dierenvoer toe, aangezien ingrediënten die worden geïmporteerd duurder zijn geworden vanwege de sterk gedaalde peso.  De tijd zal moeten uitwijzen wat de gevolgen van het coronavirus op de Mexicaanse veehouderij op de lange termijn zullen zijn.

Infographic
Beeld: Pecuarios.com
Beeld: Pecuarios.com