Lockdown treft Nederlandse kwekers in Uganda

De corona-crisis treft ook de Nederlandse stekkenkwekers in Uganda. In dit land geldt al enkele weken een lockdown. De afzet naar Europa neemt intussen af. De kwekers maken zich zorgen over de Europese vraag naar stekken in het post-coronatijdperk.

In Uganda zijn 5 Nederlandse stekkenkwekers voor kamerplanten. Zij leveren jonge plantjes aan Nederlandse kwekers. De stekken van 50% van de kerststerren en 70% van de chrysanten in Europa komen bijvoorbeeld uit Uganda. De bedrijven hebben gezamenlijk ongeveer 5.000, vooral jonge mensen in dienst. Naast de 5 Nederlandse bedrijven zijn er ook 7 lokale rozenkwekers in Uganda.

Om verspreiding van het corona-virus te stoppen, heeft de Ugandese overheid vergaande maatregelen genomen. Het land heeft namelijk niet de zorgcapaciteit om een groot aantal zieke mensen te behandelen. Het vliegveld is al enkele weken gesloten voor personenvervoer en er geldt een nationale lockdown. Mensen mogen hun huis niet uit, behalve voor cruciale beroepen en om voedsel te verbouwen of te verkopen.

Hoe gaat het nu?

Corona-maatregelen in Uganda

Voor de sommige Nederlandse kwekers in Uganda is het nu laagseizoen. Dat is een geluk bij een ongeluk. Voor andere kwekers zijn dit juist de maanden waarin het geld verdiend moet worden. Gelukkig komt vooralsnog nog drie keer per week een vrachtvlucht, waarmee de stekken naar Europa worden vervoerd en hebben de luchtvaartmaatschappijen de tarieven niet al te veel verhoogd.
Vanwege de lockdown hebben de kwekers een minimum aantal mensen in quarantaine geplaatst op hun bedrijf. Zo werken er op het bedrijf Wagagai nu 530 mensen in plaats van 2.300. Het bedrijf heeft bedden en muggennetten aangeschaft, zodat deze werknemers op het bedrijf kunnen slapen. De overige werknemers zijn met betaald verlof gestuurd.

Hoe gaat het straks?

Hoe het straks gaat, is afhankelijk van hoe lang de crisis in Europa duurt. Er is nu al een afname in de bestellingen zichtbaar. Daarbij is het de vraag hoeveel Nederlandse plantenkwekers failliet gaan als gevolg van de crisis. Die bedrijven zullen straks geen stekken meer kopen uit Uganda. De  bedrijven hopen dat ze alle werknemers kunnen behouden, maar dat is geheel afhankelijk van de vraag straks. In elk geval kunnen de bedrijven de salarissen van april nog allemaal uitbetalen.

De lockdown in Uganda duurt tot 5 mei. Hopelijk kunnen de maatregelen daarna versoepeld worden en kan er weer gewerkt worden aan de opbouw van de economie. De pandemie raakt Afrika heel hard. De Wereldbank verwacht een economische krimp in Oost-Afrika van 5,1%, de eerste recessie in 25 jaar.

Landbouwraad Uganda