Bulgarije: nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bij oude uitbraken

De ontdekte nieuwe gevallen nemen af, maar de reden is waarschijnlijk de beperkte mobiliteit van mensen tijdens de noodtoestand.

De Voedselautoriteit meldt 24 nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) in het wild op staatsbosbedrijven en jachtboerderijen, waar ook eerder besmette dieren waren aangetroffen.

De meeste nieuwe positieve monsters voor de infectie – 11 stuks – komen uit regio Sliven. Drie van de dieren werden gevonden op het Staats Bosbouwbedrijf (SBB) ‘Sliven’ en de andere acht waren bij het SBB ‘Kotel’.

Ook de regio Gabrovo blijft zwaar getroffen door het virus. Er zijn negen nieuwe gevallen ontdekt, allemaal op het grondgebied van de Staatsjachtboerderij (SJB) ‘Rositsa’.

Twee besmette dieren werden gevonden op de SJB ‘Voden - Iri Hissar’, regio Razgrad, en één op de SJB ‘Elena’ en het SBB ‘Plachkovtsi’, regio Veliko Turnovo.

De order van de uitvoerend directeur van het Bulgaarse Voedselveiligheidsautoriteit (BFSA), prof. Dr. Pascal Zhelyazkov, waarmee de nieuwe gevallen worden aangekondigd, is van 16 april en wordt een week later op de website van het autoriteit gepubliceerd.

Het aantal aangetroffen besmette dieren lijkt af te nemen. Ter vergelijking: aan het begin van de maand werden middels één order 75 zieke wilde dieren aangekondigd – wederom voornamelijk in de regio’s Sliven en Gabrovo, en er was één geval in de regio’s Veliko Turnovo, Yambol en Burgas.

De afname van het aantal aangetroffen besmette dieren is waarschijnlijk het gevolg van de beperkte mobiliteit van mensen als onderdeel van de sociale afstandmaatregelen tijdens de noodtoestand tegen de verspreiding van het coronavirus.

De situatie is niet geruststellend voor de verspreiding van AVP in het land en de veterinaire autoriteiten blijven aandringen op strikte naleving van biobeveiligingsmaatregelen.

Bron: Agri.bg