Bulgarije: Pluimveehouders stabiel tijdens noodtoestand

De sector heeft het vermogen aan de interne markt te voldoen, verminderde invoer van kip verwacht

Poultry sector
Beeld: ©@LAN
Poultry

Traditioneel stemmen pluimveebedrijven in deze tijd van het jaar hun productie op de Paasfeest wanneer de consumptie van eieren toeneemt.

Agri.bg zocht de voorzitter van de Unie van Pluimveehouders in Bulgarije Dr. Dimitar Belorechkov op voor informatie over de huidige toestand van de sector met het oog op de beperkingen als gevolg van het coronavirus.

Dimitar Belorechkov: “Wij beschikken over geen statistisch samengevatte informatie over de moeilijkheden van de sector in de omstandigheden van noodtoestand omdat er vele pluimveebedrijven in Bulgarije zijn en de concurrentie groot is. Sommige producenten zijn terughoudend in het verstrekken van veel informatie.

Er waren wel wat zorgen over de toegang en de organisatie van het werk onder de opgelegde reisbeperkingen. Voor het grootste deel vertonen boeren gemoedsrust en een normaal verloop van de productieprocessen”, aldus de vertegenwoordiger van de industrie.

De Bulgaarse Autoriteit voor voedselveiligheid (BFSA) is begonnen met de reguliere inspecties van de productiekwaliteit van dierlijk vlees en eieren vóór de feestdagen. De controles gaan door tot en met 8 mei. Ook zal worden gecontroleerd op het gebruik van geschikte beschermende werkkleding, chemicaliën, desinfectieuitrusting en beschermende middelen op de boerderijen.

Dimitar Belorechkov: “Controles zijn altijd aan de orde omdat de eieren voor comsumptie door gebruikers in het land zijn bestemd. Het is een heel normaal praktijk. Het laatste onderzoek van vorig jaar heeft uitgewezen dat de meeste boerderijen alle kwaliteitseisen naleven. De bedrijven die de eieren naar kwaliteit sorteren, zitten voor het grootste deel bij de grotere boerderijen en voldoen aan alle eisen van Verordening 1.”

Feestdagen komen eraan, BFSA voert de controles op

Inheemse producenten verhogen elk jaar rond Pasen hun productievolumes. De consumptie rond de feestdagen bedraagt bijna 30 miljoen eieren. Vanwege de gesloten restaurants en hotels verwacht de branche, dat er enige daling komt in de behoeften van de markt en dat de binnenlandse productie voldoende zal zijn om daaraan te voldoen.

Dimitar Belorechkov: “Dit jaar kunnen we in minder dan een week voorzien in de behoeften van mensen. Als de eieren één week voor Pasen worden gekocht, is dat geen enkel probleem, de houdbaarheid daarvan onder normale koelomstandigheden is ongeveer 28 dagen.

De vraag naar eieren zal dit jaar wegens de niet-werkende horeca-bedrijven mogelijk minder zijn. Dit kan na de paasvakantie tot enige moeilijkheden bij het afzet van eieren leiden. Ook St. Jorisdag nadert. Dan worden er ook veel eieren verbruikt. Die dag zal ook tijdens de noodtoestand vallen en dit kan tot een verminderd verbruik leiden.

Een lichte daling in de uitvoer wordt gerapporteerd als gevolg van de moeilijke logistiek. De uitvoer naar Griekenland wordt aanzienlijk verminderd omdat de situatie daar nog ingewikkelder is. Uiteraard, zijn er ook objectieve redenen voor: de toerisme- en restaurantsector, die zeer actief is, zit momenteel dicht en er is geen praktische behoefte aan onze goederen.

Momenteel is er geen sprake van invoer van eieren, aangezien de katholieke en protestantse Pasen eerder valt dan de onze. Men streeft eerst eigen markten te bevredigen.”

Regels en werken in tijden van crisis – alles op één plek

Vóór de crisis deelden inheemse pluimveehouders vaak hun zorgen over de invoer van pluimveevlees in ons land. De invoer beperkte ernstig hun mogelijheden een markt te vinden en onderbood de prijzen van binnenlandse productie. Nu zal de import van pluimveevlees vanwege moeilijkheden bij het vervoer naar verwachting aanzienlijk afnemen.

Dimitar Belorechkov: “In termen van pluimveevlees zal de consumptiedaling kleiner zijn. Dit jaar verwachten we een kleinere import van kippenvlees in ons land. De behoeften van de markt zullen door de binnenlandse productie moeten worden verzadigd.

Dit is gunstig voor de boeren. Bulgaars vlees ondergaat een zeer goede veterinaire controle, in tegenstelling tot in sommige EU-landen. We hebben voldoende goede productie voor onze binnenlandse markt.”

De Unie van Pluimveehouders in Bulgarije sluit ook aan bij de oproep de voorkeur te geven aan inheemse producten in de handel en verzoekt mensen thuis te blijven.

Dimitar Belorechkov: “Bulgaarse productie van eieren en pluimveevlees ondergaat een gegarandeerde en constante controle, we handhaven een hoge kwaliteit. Ik raad Bulgaren aan geen geïmporteerde eieren in de handel te kopen, omdat de houdbaarheid daarvan korter zal zijn en bovendien is het niet bekend van welke bron ze afkomstig zullen zijn.

Praktisch is er geen verschil tussen grote en kleine eieren. De kleintjes zijn zelfs vaak sterker. Er is geen verschil in voedingskwaliteit tussen witte en bruine eieren. In Bulgarije zijn er minder witte eieren te koop omdat er het hele jaar door op de markt meer vraag is naar bruine eieren.

Ik wil de consumenten aanbevelen allerlei dierlijke producten slechts van Bulgaarse oorsprong te kopen.”

Bron: Agri.bg