Unieke gelegenheid om kansen in de bio-economie te ontdekken – Brussel

Op 23 april a.s. organiseren de landbouwafdelingen van Nederlandse ambassades in Brussel, Parijs en Berlijn samen met RVO en Topsector Agri & Food een bijeenkomst om bedrijven, onderzoekers en andere stakeholders in de bio-economie bij elkaar te brengen rond de jaarlijkse call van de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU). Doel is een projectvoorstel te faciliteren dat dan mogelijkerwijs door BBI JU kan worden gesubsidieerd. Deelname van de primaire sector is absolute voorwaarde voor goedkeuring van het projectvoorstel. Bent u benieuwd hoe u met andere partners in de keten kunt verkennen om bijvoorbeeld uw reststromen uit de landbouw of visserij te valoriseren, kom dan op 23 april naar Brussel!

Biobased Economy  BBI JU Call
Beeld: ©Nederlandse Ambassade te België

De bio-economie biedt kansen voor de primaire sector. Als alternatieve inkomensstroom kan het bijdragen aan een stevigere positie van boeren en vissers in de keten. Het helpt de sector om de circulariteit te versterken. Bovendien levert de bio-economie een bijdrage aan de ontwikkeling van rurale en kustgebieden.

De betrokkenheid van de primaire sector in de bio-economie is echter vooralsnog relatief beperkt, zo blijkt ook uit een recente studie van de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU). Naar aanleiding van genoemde studie heeft BBI JU zich tot doel gesteld om de participatie van de landbouwsector in hun jaarlijkse call te vergroten.

Met de jaarlijkse calls presenteert de BBI JU enkele concrete uitdagingen en nodigt ze consortia met leden uit ten minste drie Europese landen uit om een projectvoorstel te doen. Succesvolle voorstellen ontvangen meerdere miljoenen euro’s subsidie om hun voorstel te realiseren.

Tegen deze achtergrond organiseren de landbouwkantoren in Brussel, Berlijn en Parijs, de RVO en de Topsector Agri-food op 23 april 2020 in Brussel een bijeenkomst om de deelname van de primaire sector aan de 2020 call van BBI JU te faciliteren. Focus zal daarbij liggen op de twee concrete uitdagingen (SO1.D1 en SO1.F2)[1] waar BBI JU geld beschikbaar voor stelt, die zeer relevant zijn voor de landbouw- en visserijsector.

Bent u benieuwd hoe u met andere partners in de keten kunt verkennen, of hoe u bijvoorbeeld uw reststromen uit de landbouw of visserij kunt valoriseren, kom dan op 23 april 2020 naar Brussel!

De BBI JU zal die dag toelichting geven op genoemde uitdagingen en een onafhankelijke projectevaluator kan u vertellen waar op te letten bij het indienen van een voorstel. Verder is er ruimte voor het pitchen van ideeën voor samenwerking en zal er een matchmaking sessie worden georganiseerd, die hopelijk zal bijdragen aan een succesvol BBI JU projectvoorstel.

Voor meer informatie over deze activiteit, kunt u contact opnemen met Koen van Ginneken (bru-lnv@minbuza.nl).

[1] Uitdaging SO1.D1 vraagt om een oplossing om ketenbelemmeringen het hoofd te bieden en zodoende de valorisatie van reststromen uit o.a. landbouw en visserij te kunnen realiseren. Uitdaging SO1.F2 beoogt duurzame opschaling van de conversie van nieuwe en bestaande aquatische en mariene biomassa voor voedsel, veevoer en andere producten. Voor beide uitdagingen geldt dat de primaire sector strategisch partner moet zijn bij de uitwerking van het project. Uitgebreidere informatie vindt u hier.