Markt voor kaas in Saoedi-Arabië sterk gegroeid

De markt voor kaas en wrongel in de Golfregio is veelbelovend. Binnen de Golfregio is Saoedi-Arabië de grootste en snelst groeiende markt.

Op 11 april publiceerde Global Trade Magazine een artikel over de markt voor kaas in de Golfregio, gebaseerd op een rapport van IndexBox. Saoedi-Arabië is de grootste importeur van kaas en wrongel in de Golfregio.

De omzet van kaas en wrongel bedroeg in 2018 meer dan 5bln EURO in de Golfregio (5,5bln $), dit is 5,5% meer dan het voorgaande jaar. Gemiddeld groeide de markt zo'n 1,1% per jaar tussen 2013 en 2018. De grootste groei in die periode vond plaats in Saoedi-Arabië. In 2018 was de omzet voor kaas en wrongel daar bijvoorbeeld bijna 1,5bln EURO waard. Ook was de consumptie per hoofd vd bevolking in Saoedi-Arabië het hoogste in de Golfregio, namelijk 11kg per persoon in 2018.

Verwacht wordt dat de vraag naar kaas en wrongel het komende decennium zal blijven toenemen in het Midden-Oosten, en in de Golfregio in het bijzonder.

Saoedi-Arabië is bovendien een van de grootste kaasproducenten in het Midden-Oosten met een productie van 237duizend ton in 2018. Deze groei in productie nam sterk toe in de jaren 2013 t/m 2018.

Behalve eigen productie was Saoedi-Arabië  ook de grootse importeur in de regio: het land importeerde zo'n 172duizend ton in het jaar 2018 (ca. 34% van alle kaasimport in het Midden-Oosten). Dit komt neer op een waarde van zo'n 570mln EURO. De Verenigde Arabische Emiraten namen een tweede plek in, met een importwaarde van ca. 195mln EURO aan kaas en wrongel.

De importprijs van kaas en wrongel varieert per land in het Midden-Oosten. In 2018 kende Koeweit de hoogste importprijs voor kaas in het Midden-Oosten, namelijk tegen de 4,5duizend EURO per ton.

Bent u geinteresseerd in het originele artikel van Global Trade Magazine? Klik dan hier

Bovendien kunt u hier het markt rapport "Middle-East - Cheese and curd - Market Analysis, Forecast, Size, Trends and Insights" aanvragen.

Nederlandse kaas