Bulgarije: Organisatoren van boerenmarkten staan op heropening openlucht verkoop

Boerenmarkten, die familiebedrijven en kleine voedselproducenten rechtstreeks met elkaar verbinden, willen de organisatie daarvan hervatten.

Feramers' Market in Sofia
Beeld: bioferma.org

In een brief aan de minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Bossen, Desislava Taneva, en aan de burgemeester van Sofia, Yordanka Fandakova, stellen ze de herziening voor van de beëindiging van de openlucht boerenmarkten, ingesteld op 13 maart middels een order van de burgemeester van Sofia.

Deelnemers aan de boerenmarkten zijn Bulgaarse producenten – boeren en ambachtslieden, geregistreerd onder de Voedselwet en Verordening nr. 3. Handelaren en wederverkopers van voedsel mogen niet deelnemen, waardoor de meest directe route van voedsel wordt gegarandeerd: van de producent – rechtstreeks naar de consument. Al deze producenten – ongeveer 100 in totaal – hebben eigen productieschema's, technologieën en klantenbestand, die zijn afgestemd op de dag van de boerenmarkt waaraan ze deelnemen. Door de opheffing van de boerenmarkten is dit proces ernstig belemmerd. Producenten van verse groenten hebben moeite hun producten te verkopen. Degenen die vee houden en eigen melk tot zuivelproducten verwerken, ervaren ook moeilijkheden. Het risico bestaat dat zeer binnenkort producenten hun productie gaan weggooien, wat onaanvaardbaar is. De vraag naar voedsel, zeker naar kwaliteitsvoedsel, groeit tegelijkertijd en zal blijven groeien, aldus de organisatoren.

“De kortst mogelijke toeleveringsketen van lokaal, Bulgaars voedsel aan consumenten in grote steden moet absoluut worden hersteld. Dit bij volledige naleving van de vereisten voor afstandhouding tussen verkopers en consumenten en garanties voor verhoogde maatregelen voor persoonlijke hygiëne en desinfectie, evenals alle door het crisishoofdkwartier voorgestelde maatregelen”, schrijven de organisatoren van de boerenmarkten.

Volgens hun studie van de situatie met boerenmarkten in andere EU-landen waarmee ze samenwerken, is de situatie zeer dynamisch en verandert die met de dag. De markten zijn alleen in Kroatië, Tsjechië en Ierland gesloten. Vorige week waren ze in Frankrijk gesloten, maar heropenen nu al op veel plaatsen, waaronder in Parijs. In Griekenland, Slovenië, Duitsland, Oostenrijk, België is een deel van de boerenmarkten actief. In Spanje en Italië zijn er gemeenten waar de boerenmarkten open zijn, maar in sommige gemeentes zijn op besluit van de burgemeesters de boerenmarkten gesloten. Ook zijn er boerenmarkten die om economische redenen sluiten – het aantal klanten is wegens de beperking van het mensenverkeer niet voldoende om de deelnamekosten van producenten te dekken.

Farmers' market Bulgaria
Beeld: bioferma.org

Boerenmarkten, waaronder het “Made on the Farm” Boerenfestival, hebben maatregelen uitgewerkt om te zorgen voor de naleving van de gezondheids- en veiligheidseisen van producenten en consumenten in omstandigheden van de noodtoestand. Voorbeelden daarvan zijn de verplichte afstandhouding tussen individuele producenten onderling en ook tussen klanten; de opschorting van proeverijen en demonstraties; de persoonlijke hygiënemaatregelen zijdens de producenten; de regelmatige reiniging en desinfectie van tafels, uitrusting en toebehoren; het aanmoedigen en ondersteunen van grote leveringen aan klanten, en anderen.

De organisatoren van de boerenmarkten zijn bereid om voor elke markt aparte maatregelen te bespreken die op de aard van de locatie zijn aangepast. Zo zullen de maatregelen op de ‘Romeinse muur’ markt verschillen van de maatregelen voor de ‘Made on the Farm’ markt op de stoep door het gebouw van het ministerie LVB. Zie hier hun voorstellen.

De brief is ondertekend door vertegenwoordigers van de drie organisaties die boerenmarkten organiseren: Hrancoop Cooperative, Stichting BIOSELENA en Stichting LocalFood.bg.

Bron: Agrozona.bg