Nieuwe regels omtrent etikettering in Mexico nu officieel

Op 27 maart j.l. werd in het Diario Oficial de la Federación (de Mexicaanse Staatscourant) de nieuwe norm omtrent etikettering gepubliceerd. Met de wijziging van de norm (NOM-051) moeten producten die de vastgestelde limieten van ingrediënten als zout, calorieën, transvetten, verzadigde vetten en suikers overschrijden, vanaf 1 oktober 2020 een zwart waarschuwingssticker op de voorkant van het etiket dragen.

Tevens moet de productverpakking het vermelden als een product cafeïne of zoetstoffen bevat, en daarnaast de waarschuwing dat dit product niet geschikt is voor kinderen. Vanaf 1 april 2021 is ook het gebruik van kinderfiguren, animaties, tekeningen, beroemdheden of atleten op de verpakking van verwerkte voedingsproducten die een waarschuwingssticker dragen niet meer toegestaan.

Voor de berekening en evaluatie van de waarden die bepalen in welke mate een product een sticker moet dragen, heeft het Mexicaanse ministerie van Economische Zaken drie fasen van inwerkingtreding vastgesteld. De eerste fase beslaat een periode van drie jaar en loopt van 1 oktober 2020 tot 30 september 2023, de tweede duurt twee jaar en loopt van 1 oktober 2023 tot 30 september 2025. De derde fase loopt vanaf 1 oktober 2025.

Gemengde reacties

In de hervorming van de norm heeft men zich deels gebaseerd op de situatie in Chili, waar al eerder soortgelijke regelgeving werd ingevoerd. De Mexicaanse overheid, net als internationale en maatschappelijke organisaties als de FAO en de WHO, zijn erg tevreden met de hervorming van de norm. De hervorming wordt gezien als een hulpmiddel in de strijd tegen obesitas. Mexico is het land met de hoogste obesitas-cijfers ter wereld. Aan de andere kant zijn brancheorganisaties en het bedrijfsleven sceptisch over het effect van de regelgeving op obesitas, en hebben dan ook geprobeerd om de hervorming tegen te houden. Zie hieronder eerdere berichten die we over het thema hebben gepubliceerd.