Grens Rusland niet open voor gesanctioneerde agroproducten

Berichtgeving over opening van de Russische grens voor invoer van agrarische sanctie producten blijkt niet gebaseerd op wetgeving. Dat meldt het ministerie van Landbouw aan sectororganisaties uit de Nederlandse agrofoodsector op basis van informatie van landbouwraad Meeuwes Brouwer, werkzaam op de Nederlandse ambassade in Moskou.

Op donderdag 19 maart kondigde de Russische premier Mikhail Mishustin een versoepeling van de invoer aan als gevolg van de coronacrisis. Hij verwees in zijn toespraak naar essential restricted goods (en niet naar sanctioned goods) en noemde de uitbreiding van het aantal green corridors, het verlagen van invoertarieven en versoepeling van de veterinaire en fytosanitaire procedures als voorbeeld.

graan
Beeld: ©Murawska
Rusland heeft een tijdelijk exportverbod voor granen ingesteld.

Minder vluchten

De Russische autoriteiten lieten al eerder weten dat vanwege het beperkt aantal vluchten en de druk op het logistieke en transportsysteem een kopie van het fytosanitaire en veterinaire certificaat bij aankomst volstaat in plaats van het origineel.

Berichtgeving in de media

De term essential goods in de toespraak van de premier is echter blijven hangen met als gevolg dat in de media afgelopen dagen werd verwezen naar Russische wetgeving (Decree) van juli 2010. In deze Decree wordt namelijk gerefereerd aan een lijst van essential goods, waaronder producten als consumptieaardappelen, boter, vlees en bepaalde soorten groenten en fruit.

Nieuwe wetgeving

De verwachting is dat er naar aanleiding van de toespraak van premier Mishustin op korte termijn nieuwe wetgeving wordt gepubliceerd. De vraag is of (een deel van) de eerdergenoemde lijst essentiële voedselproducten in de Decree van juli 2010 ook deel uit zal maken van een mogelijk nieuwe Decree.

Ambassade volgt kwestie nauwlettend

De Russische Douanedienst en het ministerie van Industrie & Handel zijn de instanties in Moskou die in principe met een wetgevingsvoorstel moeten komen. Vooralsnog (maandag 23 maart) is op de officiële sites van betrokken Russische overheidsinstanties geen nieuwe wetgeving gepubliceerd. De Nederlandse ambassade en de EU-Delegatie in Moskou blijven de kwestie nauwlettend volgen en zullen hierover rapporteren.

Voldoende voorraden voedsel

Vertegenwoordigers van de Russische autoriteiten en private sectororganisaties lieten afgelopen dagen weten dat de Russische Federatie komende maanden over voldoende voorraden voedsel beschikt. De kans op een opheffing van de Russische tegensancties op agrarische producten uit de EU wordt vooralsnog klein geacht.

Tijdelijk exportverbod meel en granen

Rusland heeft in het kader van de recente corona-ontwikkelingen de export van meel en graanproducten vanaf 20 maart voor een periode van 10 dagen verboden.