Succesvolle handelsmissie naar Da Lat en de HortEx in Ho Chi Minh City

Van 23 tot en met 28 februari 2020 organiseerden de Nederlandse ambassade in Hanoi en het Consulaat-Generaal in Ho Chi Minh City een handelsmissie voor Nederlandse horti-bedrijven naar Da Lat in de provincie Lam Dong. De week werd afgesloten op de HortEx, de grootste horti- en floriculture beurs van de regio. Door de snelle ontwikkeling van Vietnam en het handelsverdrag tussen Vietnam en de EU (EVFTA), ontstaan nieuwe mogelijkheden om de Vietnamese markt te betreden.

De handelsmissie – geleid door Landbouwraad Willem Schoustra – naar de provincie Lam Dong, voorafgaand aan de HortEx in Ho Chi Minh City, gaf Nederlandse bedrijven de mogelijkheid kennis te maken met Vietnamese landbouwbedrijven. Doel was om de mogelijkheden die in Vietnam liggen voor het bedrijfsleven te ontdekken.

Deelnemende bedrijven aan de handelsmissie naar Da Lat waren Oriental Plants, Van der Valk Horti Systems, Gakon, , Rijk Zwaan, East West Seed, IGMPR en Hortus Supplies International.

De handelsmissie naar Lam Dong was voor enkele deelnemers een eerste kennismaking met de Vietnamese markt. De provincie ligt op een hoogte van 800 tot 1500 meter in de Central Highlands, waardoor het een voor Vietnam uniek klimaat heeft. Dit klimaat zorgt voor een grote groente-, fruit- en bloemproductie en daarom komt een aanzienlijk deel van de productie uit deze provincie.

Een groentebedrijf in Lam Dong

Een groentebedrijf in Lam Dong

Behoefte aan innovatie

Uit de werkbezoeken kwam naar voren dat in de Vietnamese landbouwketen een behoefte is aan innovatie. De bezochte Vietnamese bedrijven lieten een indrukwekkende variëteit aan gewassen zien, maar gaven ook aan waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Zo bleek een behoefte aan gewassen die tegen de hoge luchtvochtigheid en temperatuur van het Vietnamese klimaat kunnen. Er zijn al diverse Nederlandse actief in Vietnam, waarmee een reputatie voor Nederland als betrouwbare partner is opgebouwd.

Ook de technieken die gebruikt worden tijdens het zaaien, groeien en oogsten zijn nog volop in ontwikkeling. Bijvoorbeeld de behoefte aan verschillende typen kassen in de provincie Lam Dong.

Vietnamese boeren geven aan dat zij voornamelijk gebruik maken van foliekassen, aangezien deze minder investering vereisen dan kunststof kassen. Alleen op de grotere hoogten in Lam Dong wordt gebruik gemaakt van kunststof kassen, vanwege het verschil in temperatuur.

Post harvest

Daarnaast was er veel aandacht voor uitdagingen in het post harvest-proces. Nederlandse bedrijven kunnen een rol spelen in het oplossen van deze uitdagingen. In Vietnam gaat namelijk veel waarde van de producten verloren door slechte omstandigheden na de oogst. Zo is veel winst te behalen op het verpakken van de oogst, zonder dat hierbij goederen beschadigd raken. Ook is de infrastructuur in Vietnam nog in ontwikkeling, waardoor transport kan zorgen voor achteruitgang in de kwaliteit van de goederen. Een andere factor die meespeelt is de lange tijd tussen het oogsten en het bereiken van de klant.

Landbouwraad voor Vietnam & Thailand Willem Schoustra op de HortEx

Landbouwraad voor Vietnam & Thailand Willem Schoustra op de HortEx

HortEx

Na de succesvolle handelsmissie ging het team door naar de HortEx-beurs in Ho Chi Minh City, die plaatsvond op 26 – 28 februari. Gedurende deze beurs konden bedrijven uit een groot aantal landen laten zien wat zij te bieden hadden en kennis maken met andere bedrijven en potentiele klanten. Nederland bleek daarnaast al zeer actief in Vietnam; afgezien van de Vietnamese bedrijven was Nederland namelijk de grootste delegatie qua deelnemende bedrijven. Nederlandse bedrijven die aanwezig waren exporteerden en handelden onder andere in bloemen, planten, zaden en landbouwapparatuur.

Enkele Nederlandse bedrijven waren voor het eerst aanwezig op HortEx. Zij gaven aan dat zij met veel verschillende geïnteresseerde partijen gesproken hadden en daarom de Vietnamese markt serieus overwegen.

De week werd op 28 februari afgesloten met een netwerkreceptie voor de Nederlandse bedrijven, waarbij ook potentiele klanten waren uitgenodigd. Na afsluitende woorden van landbouwraad Willem Schoustra en organisator van de HortEx Kuno Jacobs konden wij terugkijken op een productieve week!

Denk jij ook na over zaken doen in Vietnam? Neem bij vragen contact op met han-lnv@minbuza.nl