België: Nieuw handelsrecord in agro-foodproducten

Volgens de definitieve cijfers van Wageningen Economic Research bereikte de Nederlandse export van agro-food producten in 2019 een nieuw record met 106,8 miljard euro, of te wel een stijging 4,7% ten opzichte van 2018. Voor de import geven de definitieve cijfers ook een nieuw record aan, namelijk 72,9 miljard euro. Dat is een toename van 3,9% ten opzichte van 2018. De handel in agro-food producten neemt traditioneel gezien een belangrijke plaats in in deze handelcijfers. Maar hoe zit het nu met de Nederlandse handel in agrofoodproducten met België?

Veiling

Stijgende export naar België

Ook de handelscijfers voor agro-food producten tussen Nederland en België registreerden nieuwe records in 2019. Zo nam de export naar België toe met 4,6% tot 11,8 miljard euro, goed voor een aandeel van 11% in de Nederlandse agro-food export. Daarmee is België de tweede buitenlandse afzetmarkt, na Duitsland. Deze groei is voornamelijk te danken aan betere prijzen en voor een kleiner deel aan grotere volumes.

Ondanks een kleine daling in exportwaarde (-3,3%) blijven ‘zuivel en eieren’ (vooral kaas en melk&room) verreweg de belangrijkste productcategorie met een aandeel van 11,5%, gevolgd door ‘residuen en afval van de levensmiddelenindustrie’ (8,2%), groenten (7,3%; vooral aardappelen, tomaten en wortelgroenten), natuurlijke vetten en oliën (6,7%), dranken (5,4%) en fruit (5,3%). Productcategorieën die in 2019 bijzonder goed presteerden waren groenten (+18,9%), dranken (+17,4%) en vlees (+10,6%). Ook de export van plantensappen nam sterk toe (+37,6%), alhoewel deze markt in absolute cijfers nog erg klein blijft.

Stabiele import uit België

Met een absolute toename van 50 miljoen euro bleef de import van agro-food producten uit België nagenoeg steken op 9,6 miljard euro. Net als bij de export is België daarmee de tweede belangrijkste handelspartner van Nederland (na Duitsland) en vertegenwoordigen ‘zuivel en eieren’ ook hier de grootste productgroep met een aandeel van 8,9% in de totale agro-food import uit België. Andere belangrijke productgroepen die uit België geïmporteerd werden, zijn dranken (aandeel van 8,4%; voornamelijk bier en water) en ‘bereidingen van graan, meel en melk’ (6,2%), maar ook vlees, fruit en cacao (allen goed voor een aandeel van 5,0%) en groenten en groentebereidingen (ieder 4,9%). Sterke stijgers waren fruit (+12,5%) en vetten & oliën (+12,2%), en groenten (+10,8%).

Fors stijgende handelsoverschot

Door de stijgende export en nagenoeg gelijkblijvende import nam het handelsoverschot in agro-food producten van Nederland op België toe met 26,3% tot het nieuwe record van 2,2 miljard euro.