3 winnende plannen voor SBIR Voedselzekerheid Sub-Sahara

Er zijn 3 ondernemers geselecteerd om hun innovaties voor het vergroten van de voedselzekerheid voor het armste deel van de bevolking in Sub-Sahara Afrika verder te ontwikkelen en op grotere schaal te testen. Ze krijgen hiervoor 9 maanden de tijd en een budget van maximaal 3 ton.

De 3 ondernemers doen mee aan de SBIR oproep Voedselzekerheid Sub-Sahara.

De winnende bedrijven en hun projecten

In februari van dit jaar zijn uit de 6 projecten, die binnen deze SBIR in 2019 hun innovatie ontwikkelden, de 3 beste gekozen.

COIN22

Blockchain Innovation-wallet is een digitaal platform voor diverse landen in Sub-Sahara Afrika met als doel om voedselketens te versterken en te verduurzamen. Het wil boeren en kleine ondernemingen eerlijke, eenvoudige financiële diensten leveren en zo toegang geven tot hoog kwalitatieve landbouwproducten, financiering, training en advies. Innovation-wallet wil financiële inclusie van vrouwen bevorderen door ze toegang te geven tot een eigen rekening en financiering. Samenwerkingspartners zijn Dodore Kenya Limited en University of Nairobi.

MetaMeta Research

Bio-based Rodent Control Product is een milieuvriendelijk middel tegen knaagdieren. Dit wordt in Ethiopië in combinatie met een knaagdiermanagementprogramma in de Amhara Regio ingezet om voedselgewassen te beschermen. Vrouwelijke ondernemers gaan het middel lokaal produceren. Deze schaalfase is de opstap naar een veel grotere uitrol in Ethiopië. Dit is een samenwerkingsproject met Amhara Bureau of Agriculture, het Africa Centre of Excellence for Innovative Rodent Pest Management and Biosensor Technology Development van Mekelle University en Debre Tabor University.

VanderSat

aMaizing is een indexverzekering voor kleine maïsboeren in Kenia die uitkeert bij oogstverliezen in te droge en te natte periodes. Dankzij satellietdata zijn oogstverliezen nauwkeurig vast te stellen. De verzekering wordt gecombineerd met adviezen en diensten gericht op een betere voedselproductie. Samenwerkingspartner is ACRE Africa. In deze fase gaan meerdere, veelal vrouwelijke boeren, het product testen.

Criteria

De projecten zijn op basis van de volgende criteria gekozen:

  • de impact op de voedselzekerheid in Sub-Sahara Afrika
  • de innovativiteit van het project
  • de kwaliteit van het project
  • het economisch perspectief

Ook is gekeken naar de samenwerking met lokale partners in Sub-Sahara Afrika, die partijen gaan helpen bij de opschaling en het betrekken van vrouwen bij de innovatie.

SBIR

Met het Small Business Innovation Research (SBIR) programma daagt de overheid ondernemers uit om maatschappelijke problemen op te lossen met innovatieve producten en diensten. Deze SBIR moet voor Sub-Sahara Afrika een aantoonbaar hogere opbrengst in de keten opleveren of beter toegankelijk, betaalbaarder en gezonder voedsel, ook voor de armste consumenten.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de SBIR Voedselzekerheid uit.

Meer weten?

Lees meer over de SBIR oproep Voedselzekerheid Sub-Sahara.