Ook Belgische aardappelsector krijgt eigen brancheorganisatie

Sinds kort is de oprichting van een Belgische brancheorganisatie voor de aardappelsector, Belpotato.be genaamd, een feit!

Organisatiestructuur

Belpotato.be is er gekomen op instigatie van 5 Belgische landbouworganisaties: Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Belgapom, Boerenbond, Fiwap en Fédération Wallonne des Agriculteurs (FWA). De aardappelteler Jean-Pierre van Puymbrouck uit Waals-Brabant is benoemd tot voorzitter van Belpotato.be. De organisatie kent verder nog een Raad van Bestuur, bestaande uit 16 leden van de stichtende organisaties, een dagelijks bestuur, bestaande uit 8 leden afkomstig uit de landbouw en verwerkende industrie, en thematische werkgroepen.

Prioriteiten

Het doel van Belpotato.be is de concurrentiepositie van de Belgische sector van aardappelteelt en aardappelhandels zowel in België als op de wereldmarkt te bestendigen door met één stem te spreken. Ook hopen de spelers uit de aardappelsector door middel van samenwerking de toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Meer specifiek zijn de prioriteiten voor de nabije toekomst als volgt: duurzaamheid, onderzoek en ontwikkeling, beschikbaarheid en kwaliteit van pootgoed, ontvangstvoorwaarden, overleg over de contractuele relaties tussen de verschillende schakels in de keten, het delen van marktinformatie, de overgang naar een bewaring zonder CIPC en de vertegenwoordiging van de hele keten op verschillende overheidsniveau’s.

Belgische aardappelsector

Zowel de aardappelteelt als de aardappelverwerking kende in België de laatste decennia een grote expansie. Zo breidde het teeltareaal in 2018 uit tot 99.000 hectare en vormen aardappelen inmiddels de motor van de Belgische akkerbouw, terwijl de aardappelverwerking in 30 jaar tijd toenam van 0,5 miljoen ton naar 5 miljoen ton aardappelen. Inmiddels is België de grootste exporteur ter wereld van diepvriesaardappelen en de verwachting is dat deze groei zich ook komende jaren nog voortzet.

De hele Belgische aardappelketen (teler, handelaar, verwerker, verpakker) bestaat voornamelijk uit familiebedrijven.

Belgisch certificering van pootgoed

Eén van de doelstellingen van Belpotato.be is het garanderen van een aanvoer van kwalitatief hoogwaardig pootgoed, omdat de Belgische aardappelsector niet altijd tevreden is met de kwaliteit van de kiemkracht van het geïmporteerde pootgoed. Momenteel is de Belgische aardappelsector sterk afhankelijk van buitenlandse pootaardappelen, waaronder Nederlandse. Op een totale Nederlandse afzet van 715.00 ton pootgoed, wordt 15% afgezet in België. Om het probleem van de ondermaatse kwaliteit van geïmporteerd pootgoed aan te pakken, wil Belpotato.be een eigen Belgische certificering gaan opzetten.

Het Belgische pootgoedareaal bedraagt 2.500 hectare, dat hoofdzakelijk bestemd is voor eigen gebruik, tegenover 40.000 hectare in Nederland.