Europain: uitslag WK Boulangerie

Van 11 t/m 14 januari 2020 vond de internationale vakbeurs Europain plaats in Parijs (Porte de Versailles). Eén van de hoogtepunten van deze vakbeurs was het WK Boulangerie 2020.

Nederland in de finale, maar niet op het podium

Het Nederlandse Boulangerieteam maakte afgelopen zondag deel uit van de finalisten van de prestigieuze ‘Coup du monde de la Boulangerie’ tijdens Europain in Parijs. Broodbakker Mark Plaating, viennoiserie-professional Gerard Vreugdenhil en patissier Roel Tegels hadden als concurrentie twee Europese en negen niet-Europese teams. Nederland kreeg helaas geen plaats op het podium. De eerste plaats ging naar China, gevolgd door Japan en Denemarken.

In Frankrijk werken 130.000 mensen in de boulangerie-patisserie sector, die 33.000 bedrijven kent.

Nieuw label: "Boulanger de France"

Tijdens de beurs werd het label "Boulanger de France" gelanceerd. De Franse banketbakkersfederatie CNBPF wil hiermee duidelijk onderscheid scheppen tussen ambachtelijke banketbakkers en industriële bakkers. Met name de ketens die brood op hun verkooplocaties bakken en zich daarmee "boulangerie" mogen noemen, zijn de CNBPF een doorn in het oog. Zij maken immers geen gebak (pâtisserie) noch zoetwaren (viennoiseries) en zijn vaak gevestigd op voor de klant makkelijk toegankelijke punten zoals de bekende Franse rotondes op toegangswegen van steden en dorpen. De ambachtelijke bakkers in de binnensteden ondervinden hier concurrentie van. Het label heeft tot doel hen te helpen zich te onderscheiden van de industriële bakkers.