Prominent wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2020

De Coöperatieve Prominent Groep, in de volksmond bekend als Prominent, is winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2020. Al 25 jaar is de coöperatieve telersvereniging gespecialiseerd en succesvol in samenwerken, innovatief ondernemerschap en de marketing van tomaten voor de internationale markt.

Tuinbouw Ondernemersprijs 2020

Er zijn 29 aangesloten ondernemers aandeelhouder in het bedrijf. Samen met Prominent optimaliseren zij continue de organisatie, de planning, de versketen, de teelt en het productaanbod. Prominent teelt 13 soorten tomaten op 420 hectare in Nederland, waarvan de helft belicht, en 150 hectare in Marokko. Op jaarbasis worden 71 miljoen kilo tomaten verpakt voor ketenpartners en retailklanten.

Oordeel van de jury

De jury heeft veel respect voor de wijze waarop Prominent zich de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld. In die periode heeft Prominent samenwerking op een indrukwekkende manier gecombineerd met innovatie en ondernemerschap. Door als coöperatie, naast het verkopen van tomaten van de leden, zelf ook onderzoek-, productie- en verwerkingsfaciliteiten op te zetten, innovatie te initiëren en te investeren in verduurzaming van de processen, wordt een belangrijke springplank voor de aangesloten ondernemers gecreëerd. Door als collectief het ondernemerschap in de breedte op te pakken, kan de belangrijke vooruitgang worden geboekt die nodig is voor het bestaansrecht. Prominent acteert in dat perspectief op een niveau van een professionele franchisegever, die primair bestaat voor haar aangesloten leden. Ook van deze leden wordt een hoge maten van openheid en commitment verlangd om de ‘formule’ steeds weer een stap verder te brengen.

De goed doordachte visie van de ondernemers, de voorbeeldfunctie die de coöperatie op zich neemt met de nieuwe samenwerkingsvormen, de verduurzamingsagenda voor de komende jaren en de initiatieven voor “Young Management” en door te werken aan een sterk werkgeversmerk maakt dat de jury deze vereniging  heeft verkozen tot winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2020. Prominent is met recht een parel van de sector, een inspiratie voor veel ondernemers.

Prominent is voorgedragen door Flynth adviseurs en accountants.