InteliFresh 2020: Wat is nodig voor het succes van Bulgaarse groenten en fruit?

InteliFresh 2020 zal oplossingen presenteren voor kwaliteitsproductie en goede vermarketing van Bulgaarse groenten en fruit op een internationale conferentie op 31 januari 2020 in Inter Expo Center - Sofia. Onder het motto "From the Garden to the Stand" ("Van de tuin naar de winkelstand”), brengt de derde editie van het prestigieuze Business Forum opnieuw producenten van groenten en fruit samen met alle grote winkelketens, Bulgaarse en buitenlandse handelaren en verwerkers, evenals bewezen leveranciers van technologie en diensten.

IntelFresh – the Bulgarian fresh produce forum
Beeld: InteliAgro

Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting IntelAgro met de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden. Vooraanstaande experts uit Italië en Hongarije zijn voor het eerst te gast, en Nederlandse analisten nemen traditioneel ook deel aan het forum. Registraties voor InteliFresh 2020 zijn al begonnen op www.agroevents.eu.

Het areaal en de productie van groenten en fruit in Bulgarije is de afgelopen vijf jaar gegroeid en ook de export neemt toe, terwijl steeds meer Bulgaarse verse producten van hoge kwaliteit met internationale certificaten hun plaats vinden op de stands van de winkelketens van het land. Het aandeel daarvan is echter nog steeds klein. De chaotische en moreel verouderde investeringen blijven de binnenlandse markt met productie van lage kwaliteit verzadigen. Buitenlandse markten blijven een hersenschim. Het InteliFresh 2020-forum zal succesvolle en duurzame zakelijke oplossingen presenteren.

De overgang naar kwaliteitsgroei in de sector begint al met de productieplanning zelf. Piet Schotel van Fruit Consultancy Europe (Nederland) zal deelnemers kennis laten maken met potentiële winstgevende niches in Europa. Bulgaarse producenten moeten de productietrends bijhouden om daarvan te kunnen profiteren. Hoewel er veel nieuwe tuinen zijn, is de overgrote meerderheid daarvan geplant met variëteiten die ooit "nieuw" waren. Daarom komen op InteliFresh 2020 deskundigen van twee van de grootste fruitkwekerijen in Italië - Salvi en TopPlant. De bezoekers van het forum zullen van hen kunnen leren welke plantenrassen vandaag de dag de Europese markt veroveren, wat de nieuwste resultaten zijn bij de selectie en productie van teeltmateriaal, en kunnen waardevolle knowhow inwinnen over het aanleggen en onderhouden van een moderne boomgaard.

Toonaangevende Bulgaarse en internationale technologieleveranciers zullen beschikbaar zijn voor InteliFresh-deelnemers om hun expertise te delen in de verzorging van groenten en fruit, innovatie voor precisie- en geautomatiseerde productie, marktvoorbereiding – van de verwerking na de oogst, door de indeling per kwaliteitsklasse en sortering, tot aan de verpakking en opslag. De financiële experts van DSK Agro zullen opnieuw klaar staan om de algehele totstandkoming van een succesvolle investering te ondersteunen - van de tuin tot de winkelstand.

De organisatoren besteden tijdens deze editie speciale aandacht aan de de glastuinbouw, en wie kan een betere bron van kennis en ervaring zijn op dit gebied dan Nederland en de Rabobank, de wereldleider in de financiering van de agribusiness. Cindy van Rijswijk presenteert de bijzondere kenmerken en de wereldtrends in de glastuinbouwsector.

Veel van de Bulgaarse groenten- en fruitproductie wordt nog steeds bestemd voor verwerking en de overgang naar premium verse markten vereist tijd. Daarom staan op het forum-programma discussies gepland volgens een fundamenteel ander bedrijfsmodel. De grootste verwerker in Bulgarije - Michele Santorelli zal spreken over de eisen en trends in de teelt van kersen en pruimen voor verwerking. Hij zal ook de kansen presenteren die een gezamenlijk project met de Italiaanse reus Ferrero biedt voor de ontwikkeling van hazelaarplantages in Bulgarije.

InteliFresh biedt meer dan 400 deelnemers de mogelijkheid voor directe zakelijke contacten met alle bedrijven op het forum in het speciale B2B-vergaderzone. Producenten kunnen rechtstreeks transacties onderhandelen met winkelketens en andere Bulgaarse en buitenlandse handelaren en verwerkers, en langdurige samenwerkingsverbanden aangaan met toonaangevende leveranciers van technologien, uitrusting en diensten.

"Wij zien steeds meer positieve effecten van InteliFresh en voorbeelden van succes bij de ontwikkeling van bedrijven die regelmatig aan het forum deelnemen. Dit motiveert ons om een nog interessanter en nuttiger programma en speciale gasten aan te bieden, evenals om meer producenten te bereiken. Wij geloven dat door onze inspanningen de Bulgaarse groenten en fruitsector met meer zelfvertrouwen een plaats zal veroveren op de wereldkaart en consumenten een grotere keuze zullen hebben aan inheemse producten van hoge kwaliteit, ” aldus Nikolay Valkanov - directeur van IntelAgro.