Spanje: Internationale klimaattop COP25 gestart in Madrid

Van 2 tot 13 december 2019 wordt de COP25 gehouden in Madrid. Naast de formele klimaatonderhandelingen wordt er een groot scala aan bijeenkomsten georganiseerd, ook op het gebied van landbouw en natuur. Ook Wageningen University & Research (WUR) is van de partij.

De COP25 is de 25e editie van de Conference of Parties van de ‘United Framework Convention on Climate Change’  van de Verenigde Naties. Tijdens deze klimaattop proberen de 190 deelnemende landen de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs, specifiek de implementatierichtlijnen (Paris Rulebook), nader uit te werken.

De COP wordt elke editie in een ander land georganiseerd en voor 2019 stond de COP gepland in Santiago de Chile. Vanwege de protesten in Chili zag de Chileense president Sebastian Piñera zich echter genoodzaakt om de COP af te lasten. Daarop reageerde de demissionaire Spaanse premier Sanchez met het aanbod om de COP25 in Madrid te organiseren. Chili blijft wel voorzitter van de COP25 en de klimaatonderhandelingen die tijdens de top plaatsvinden. De COP25 wordt georganiseerd bij beurslocatie IFEMA. In totaal worden er 25.000 bezoekers verwacht.

Namens Nederland zullen Minister-president Rutte, minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de COP25 bezoeken. Daarnaast zullen Klimaatgezant Marcel Beukeboom en de onderhandelingsdelegatie aanwezig zijn.

Op 5 december is er een conferentiedag gewijd aan landbouw & natuur in relatie tot klimaatverandering. De bijeenkomsten in de groene zone zijn vrij toegankelijk. Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van WUR, is aanwezig bij een side event over climate smart food system. En in het EU-paviljoen zijn ook meerdere interessante lezingen met WUR-collega’s. Alle WUR activiteiten zijn te vinden via https://www.wur.nl/nl/nieuws/WUR-bij-klimaattop-COP25.htm

Daarnaast organiseert het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel een lezing over verzekeringen in de landbouw. 

De blauwe zone is alleen voor genodigden toegankelijk. Daar wordt onder andere een lezing over landbouw en families georganiseerd door het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel samen met de Food and Agriculture Organization en enkele Spaanse boerenorganisaties. Ook is er een ronde tafel over voedselverspilling en klimaatverandering en een high level meeting over bosbouw. Het volledige programma van de COP25 is te vinden via bit.ly/2ONVZOs