Bijeenkomst sleuteltechnologie klimaatslimme landbouw in India (11 november)

Afgelopen week vond in India de Technology Summit plaats, waarbij Nederland partnerland was. De nadruk lag op innovatieve oplossingen voor uitdagingen op het snijvlak van water, voedsel en gezondheid. In het kader van de meerjarige samenwerking met India op het gebied van landbouwinnovatie, wordt in 2020 een innovatiemissie georganiseerd gericht op klimaatslimme landbouw. Ter voorbereiding wordt op 11 november een interactieve bijeenkomst in Den Haag gehouden met kennisinstellingen en bedrijven die op dit gebied willen samenwerken met India.

Tijdens de Summit is een gezamenlijke Nederlands-Indiase kennis- en innovatieagenda aangekondigd over deze onderwerpen, evenals calls vanuit NWO (onderzoekssamenwerking) en GlobalStars (R&D-samenwerking tussen bedrijven). Ook vonden sessies plaats over onder meer landbouwinnovatie en de relatie tussen water en landbouw. Tijdens de missie die aansluitend plaatsvond, zijn bezoeken gebracht aan kennisinstellingen in Bangalore – de ICT- en startup-hub van India - die werken aan deze onderwerpen.

Het Ministerie van LNV, de afdeling Innovatiesamenwerking van RVO en de Topsectoren Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen hebben afgelopen zomer besloten een meerjarige samenwerking met India op gebied van landbouwinnovatie te starten. In dit kader zal in het eerste kwartaal van 2020 een innovatiemissie worden georganiseerd gericht op klimaatslimme landbouw, en in het bijzonder de bijdrage van sleuteltechnologie - zoals digitale technologie - aan goed bodem- en waterbeheer. Bijvoorbeeld adviessystemen op basis van satellietgegevens en sensoren om slimmer te beregenen en bemesten. Naar verwachting kan Nederland op dit vlak in India zowel kennis halen als brengen en kunnen we gezamenlijk toepassingen ontwikkelen. De missie zal bijdragen aan de Kennis- en Innovatie Agenda ‘Landbouw, Water, Voedsel’ 2020-2023.

Op maandagochtend 11 november vindt in Den Haag een interactieve bijeenkomst plaats met kennisinstellingen en bedrijven die op het genoemde onderwerp willen samenwerken met India om de verdere invulling van de missie vorm te geven. Aanmelden kan door een mail te sturen aan bert.vanderheide@rvo.nl.