Rabobank verwacht meer vraag naar zuivel

Rabobank verwacht dat de mondiale vraag naar zuivel tot 2022 jaarlijks groeit met 2% tot 2,5%. Ook de melkproductie stijgt, vooral in Europa, Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. In Europa lopen Polen en Ierland hierbij voorop.

Dat blijkt uit onderzoek van analisten van Rabobank naar de ontwikkelingen op de mondiale zuivelmarkt.

Azië en Midden-Oosten

De vraag naar zuivel stijgt in regio’s met een toenemende bevolking en groei van de welvaart, zoals in een aantal Aziatische landen, het Midden-Oosten en delen van Afrika. De melkproductie neemt in die regio’s minder snel toe dan de vraag. De Nederlandse zuivelindustrie kan hiervan profiteren. Rabobank denkt hierbij aan export van bijvoorbeeld kaas naar Japan, Zuid-Korea en Zuid-Amerika.

In Europa minder groei

Binnen Europa neemt de vraag naar zuivelproducten wel toe, maar aanzienlijk minder dan elders in de wereld. Rabobank verwacht een consumptiegroei tot 2022 in Europese landen van gemiddeld 0,4% per jaar. Vooral de vraag naar producten met hoge kwaliteit stijgt, zogenoemde premiumproducten. Dat geldt overigens ook voor China.

Rem op melkproductie in Nederland

In Nederland wordt de melkproductie geremd door de beperkte beschikbaarheid van grond en het fosfaatrechtensysteem. Rabobank verwacht dat de productie in Nederland komende jaren niet boven het niveau van 2016 uitkomt. De focus van de zuivelindustrie moet volgens Rabobank liggen op de optimale verwaarding en benutting van de verwerkingscapaciteit in plaats van op groei van de melkproductie.

Zuivelanalyse van Rabobank