België - 2-daagse missie "Voeding in de Zorg"

Op 3 en 4 oktober 2019 vond een 2-daagse missie naar België plaats van Nederlandse bedrijven actief in de sector “Voeding & Zorg”.

Zorg en voeding

De eerste dag begon met de presentatie van een vergelijkend onderzoek bij Vlaamse zorginstellingen omtrent gepersonaliseerde voedingsconcepten. Dit onderzoek werd op initiatief van het landbouwkantoor Brussel uitgevoerd door Mirjam de Groot (advies, interim and projectmanagement zorginstellingen). Vervolgens, na aankomst van professionals uit de Belgische zorgsector, werden de Nederlandse bedrijven bijgepraat over dit onderwerp door een Vlaamse expert, alsook over de laatste ontwikkelingen in de Belgische zorgsector, over de kosten en baten van gepersonaliseerde voeding en over een Europees samenwerkingsinitiatief rondom voeding (ONCA). Daarnaast vulden 2 chefs gastro-engineering deze uiteenzettingen aan met verhalen uit de praktijk. Tot slot leidde Mirjam de Groot een boeiende en levendige discussie tussen de voorgaande sprekers, die uitmondde in een oproep aan overheden om te komen tot een overkoepelend voedingsbeleid voor de zorgsector. Zorginstellingen hebben behoefte aan kaders en aan ruimte om met voeding op maat aan de slag te kunnen gaan.

Tijdens de koffiepauze en de netwerkreceptie kregen de Nederlandse bedrijven de kans om tijdens een pitch de specificiteit van hun product onder de aandacht van de Belgische professionals te brengen. Na afloop van deze eerste dag konden de Nederlandse bedrijven terugkijken op een grote belangstelling van de Belgische zorginstellingen voor hun producten. Al met al waren de bedrijven zonder uitzondering zeer positief gestemd. De Belgische partijen waren dan weer zeer enthousiast over de opgedane kennis en de nieuw aangeboorde Nederlandse contacten.

Behoefte aan expertise

De tweede dag stond in het teken van een bezoek aan 2 Antwerpse zorginstellingen (ziekenhuis en verzorgingstehuis voor senioren). Zeer opvallend was hoe enthousiast de Nederlandse bedrijven daar werden ontvangen vanwege de interesse in en behoefte aan de Nederlandse expertise op dit gebied. Sommige bedrijven konden ter plekke reeds vervolgafspraken maken.

Zie in onderstaand filmpje een verslag van de missie.

Zorg voor Voeding