Handelsmissie landbouw naar Pakistan

Wist u dat Pakistan het vijfde land van de wereld is qua bevolkingsomvang? En dat de middenklasse er binnenkort naar verwachting groter is dan in het Verenigd Koninkrijk? Heeft u de producten, de technologie of de kennis om de landbouwproductie in Pakistan naar een hoger peil te tillen? Ga dan van 17 tot en met 21 november mee met de handelsmissie naar de dynamische provincie Punjab.

Beeld: ©Adobe Stock

Het doel van deze missie is om de Nederlandse expertise in Punjab te promoten op het gebied van duurzame intensieve voedselproductie en -verwerking, en in de zuivelsector. De focus ligt op de volgende kansrijke sectoren:

  • akker- en tuinbouw van vooral aardappels, uien, groenten en citrus (kennis, zaden, pootgoed, technologie, koeling, opslag en postharvest);
  • zuivel (kennis en apparatuur).

De missie

De Pakistaanse markt biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven in de agrosector, in de gehele waardeketen. Het land heeft een jonge bevolking die veel geld uitgeeft aan voedsel: 40% van het besteedbaar inkomen. Landbouw is een belangrijke sector in het land, maar de productiviteit is laag en door gebrekkige infrastructuur en opslag gaat veel oogst verloren.

Gebrek aan water is een groot probleem, en kennis en apparatuur om waterefficiëntie te vergroten zijn broodnodig. Ook is er veel vraag naar verwerkingsapparatuur. Nederland staat hier in Pakistan goed om bekend. De verkoop van verpakt voedsel stijgt gemiddeld met 15% per jaar. Pakistan is het op 2 na grootste zuivelproducerende land ter wereld.

Provincie Punjab

In Punjab de meeste landbouwactiviteiten plaats. Onlangs is er een marktrapport gepubliceerd met daarin de kansen in de akker- en tuinbouwsector (pdf, Engelstalig). Ook over de zuivelsector in Pakistan (pdf, Engelstalig) is een marktrapport gepubliceerd. Deze rapporten zijn mede de aanleiding voor het organiseren van deze missie.

Deelname biedt u een goede gelegenheid om zakelijke contacten te leggen en uw netwerk in Pakistan op te zetten of uit te breiden.

Sectoren

Tijdens deze missie ligt de focus primair op de volgende sectoren:

Programma

Voorlopig programma handelsmissie landbouw Pakistan

Dag Onderdeel
17 november Aankomst in Lahore
Welkomstdiner
18 – 21 november Presentaties landbouwsector
Seminar 'Pakistani-Dutch agriculture and dairy knowledge sharing'
Bezoeken aan bedrijven en overheidspartijen, matchmaking in de regio
Netwerkreceptie
21/22 november Terugreis naar Nederland of verdere individuele opvolging

Kosten

Deelname kost € 500 excl. btw per organisatie (maximaal 2 personen per organisatie).

Kosten voor reis en verblijf en andere individuele kosten zijn voor eigen rekening. Lokaal collectief transport is inbegrepen. Tijdens de missie bieden wij u de lunch en enkele diners aan.

Deelname

Meld u aan voor deelname aan deze missie. Dit kan tot uiterlijk 1 oktober. Er kunnen maximaal 15 deelnemers mee.

Reisadvies

U vindt het reisadvies voor Pakistan op de website Nederland Wereldwijd. Lahore, de hoofdstad van de Punjab, heeft de aanduiding 'pas op, veiligheidsrisico's' – net als bijvoorbeeld Indonesië of de Verenigde Arabische Emiraten.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Sabrina Pauwels, Nederlandse Export Combinatie (NEC)
T: 033 433 0131
E: sabrina@nec.nl

Organisatie

In samenwerking met de Nederlandse ambassade in Islamabad organiseert de Nederlandse Export Combinatie (NEC) deze missie in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), samen met Sprout Economics en VetEffecT.