Mexico: Mega-simulatie Afrikaanse varkenspest is een daverend succes

Van 24 tot en met 26 september heeft de Mexicaanse Nationale Dienst voor Voedselveiligheid- en kwaliteit (SENASICA) een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest gesimuleerd. Het was een enorme operationele oefening die in acht Mexicaanse deelstaten tegelijkertijd werd uitgevoerd: Chiapas, Guanajuato, Nuevo León, Puebla, Querétaro, San Luis Potosí, Sonora en Yucatán. In totaal participeerden 771 personen waaronder technici van het Mexicaanse Ministerie van Landbouw, observatoren uit de varkenssector, universiteiten, vertegenwoordigers van internationale organisaties en werknemers van de Mexicaanse Ministeries van Toerisme, Economie en Milieu.

Tijdens de driedaagse oefening simuleerde men alsof ze werkten in een tijdsbestek van 40 dagen. De deelnemers werden met verschillende scenario’s geconfronteerd die zij vervolgens integraal moesten oplossen in samenwerking met de acht genoemde deelstaten. Zij voerden taken uit om de uitbraak onder controle te krijgen. Deze gesimuleerde taken omvatten bijvoorbeeld het verminderen van de varkenspopulatie, het reinigen en desinfecteren van boerderijen, het uitvoeren van laboratoriumanalyses om de gevallen te lokaliseren, het controleren van strategische gebieden om te voorkomen dat varkens(producten) toch plaatsen zouden verlaten die eigenlijk in quarantaine werden geplaatst.

Bovendien werden verschillen communicatieplannen uitgevoerd en geëvalueerd om de varkenssector op de hoogte te houden van de maatregelen die SENASICA treft voor de beheersing en uitroeiing van de uitbraak. Deze communicatieplannen zijn ook gericht om zekerheid te geven aan de samenleving over voedselveiligheid en volksgezondheid. De overheidsinstanties spreken van een zeer geslaagde simulatie en zegt goed voorbereid te zijn om te kunnen reageren voor een eventuele uitbraak van dit kaliber.  

Hoewel de varkenssector in Mexico niet zelfvoorzienend is en ruim 40% van de vraag naar varkensvleesproducten wordt geïmporteerd, kent het land ook een lange traditie van export van deze producten. Volgens gegevens van het Mexicaanse Ministerie van Landbouw exporteert Mexico varkensvlees naar landen over de hele wereld. In 2018 werd er 131.000 ton geëxporteerd, voornamelijk naar Japan, China en Zuid-Korea. Om deze productieve trend te handhaven, zal de Mexicaanse varkenssector dit jaar sluiten met een groei van 5.7% in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit groeipercentage ligt hoger dan die van andere veehouderijen, waarvan de groei naar verwachting eind 2019 rond 2.7% zal zijn.

Mega Simulacro
Beeld: Dinesa