Bite-sized, kort nieuws uit het Verenigd Koninkrijk

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat.

Bite-sized

Britse 'indoor farming' startup haalt 7 miljoen pond op in eerste investeringsronde

De agri-tech startup Intelligent Growth Solutions (IGS) in Schotland krijgt een investering van 1,5 miljoen pond van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Ospraie Ag Science. IGS ontwikkelt en commercialiseert een internet-platform en ventilatiesysteem voor indoor farming op basis van kunstmatige intelligentie. Met deze nieuwe investering heeft IGS in totaal 7 miljoen pond aan serie-A-investeringen opgehaald. De verwachting is dat de eerste commerciële module van IGS in 2020 operationeel is. Het is de eerste investering van Ospraie Ag Science in indoor farming.

https://www.agriland.co.uk/farming-news/us-firm-invests-1-5-million-in-scottish-agri-tech-firm/

Britse overheid investeert in nieuwe technologieën ter verhoging van productiviteit en duurzaamheid in de lanbouwsector

UK Research and Innovation (UKRI) financiert namens de Britse overheid de ontwikkeling van nieuwe technologieën die boeren moet helpen om uitstoot te verminderen en hun productie te verhogen. Door het gebruik van nieuwe digitale technologie, sensoren, kunstmatige intelligentie en robotica moet uiteindelijk klimaatverandering worden tegengegaan en het doel om voor 2040 de net-uitstoot van broeikasgassen tot nul te reduceren worden behaald.

Voor deze uitdaging, die onderdeel is van de Transforming Food Production Challenge van UKRI, is 20 miljoen pond beschikbaar voor toekomstige voedselsystemen die de potentie hebben om de huidige productiemethoden duurzamer en productiever te maken.

https://www.ukri.org/news/uk-plans-to-fund-new-technologies-to-transform-farming-and-tackle-climate-change/

Tesco pleit voor rapportageplicht voedselverspilling

Volgens Tesco is het gebrek aan transparantie bij Britse voedingsmiddelenbedrijven (inclusief de supermarkten) een belemmering voor het halen van het Duurzame Ontwikkelingsdoel 12.3 over het halveren van voedselverspilling in 2030. 156 van de grootste voedingsmiddelenbedrijven in het Verenigd Koninkrijk zijn gecommitteerd aan het verminderen van voedselverspilling maar slechts 121 van deze bedrijven rapporteren hoe zij voldoen aan dit Duurzame Ontwikkelingsdoel. De Britse regering heeft al eerder aangegeven een rapportageplicht in te zullen voeren en Tesco pleit bij de regering om hiermee haast te maken.

http://www.fruitnet.com/fpj/article/179820/tesco-calls-for-mandatory-food-waste-reporting

Tesco verbeterd zichtbaarheid plantaardige producten met 'plant-based' zones

Tesco gaat in ongeveer 900 winkels nieuwe plant-based alternatieve verkopen. Tesco hoopt zo klanten te lokken die vlees willen vervangen voor makkelijk te bereiden plantaardige maaltijden. Daarnaast komen er speciale “zones” voor vegetarische maaltijden. De markt voor plant-based meals in het VK was in 2018 ongeveer 443 miljoen pond en wordt volgens Tesco alleen maar groter. Het aantal veganistische producten in het VK is verdubbeld ten opzichte van 2015.

Ook andere supermarkten in het VK, zoals Sainsbury's, Marks & Spencer en Waitrose, hebben hun vegetarisch en veganistisch assortiment de laatste maanden uitgebreid.