Fosfaatproducent OCP zet in op duurzame landbouw

Marokko heeft de grootste fosfaatvoorraden ter wereld. Deze worden op verschillende locaties in dagbouw gewonnen, centraal verwerkt en wereldwijd geexporteerd voor ondermeer de kunstmestindustrie.

De grootste producent is de Office Chérifien des Phosphates (Groupe OCP; https://www.ocpgroup.ma/en), een privé-onderneming met een jaarlijkse  omzet van EUR 5,5 md. OCP heeft begin september een partnerschap afgesloten met het franse Bioline, onderdeel van de coöperatie InVivo om te werken aan digitale oplossingen voor de landbouw.

Bioline/InVivo (https://www.invivo-group.com) richt zich op vele facetten van de landbouw waaronder zaden, plantgezondheid, biocontrole en digitalisering. Het partnerschap combineert expertise, netwerk en ervaring van beide partijen voor betere landbouwpraktijk, verhoging van rendementen en mondiale verduurzaming van de voedselproductie. OCP wil met het partnerschap zijn expertise en producten richten op doelmarkten in Afrika, Brazilie en Europa. In Marokko zelf wil OCP digitale opties uitrollen voor voedselproducenten in bepaalde regio' s en productgroepen. OCP is nauw verbonden met de technische universiteit Mohamed VI in Benguerir en wil zich met het partnerschap ook richten op gezamenlijk onderzoek naar biologische oplossingen voor de landbouw, distributie van inputs en bodemvruchtbaarheid.

Op 4 september sloot OCP met de ontwikkelingsorganisatie van de Afrikaanse Unie (AUDA-NEPAD), in Accra een overeenkomst voor ondersteuning van duurzame landbouwontwikkeling in Afrika. Het is de eerste keer dat de Afrikaanse Unie een samenwerkingsovereenkomst sluit met een private onderneming.