Texelse bedrijven voor teelt zilte gewassen vragen faillissement aan

Het Zilt Proefbedrijf en het kennisbedrijf Texel-Saline op Texel hebben maandag 12 augustus faillissement aangevraagd. Dit meldt dagblad Trouw.

Zilt Proefbedrijf op Texel.

Beide bedrijven hebben zich toegelegd op teelten die bestand zijn tegen verzilting van de landbouwgrond. Maar er is te weinig vraag naar de producten. Trouw interviewt directeur Robin Konijn. Hij ziet op korte termijn geen toekomst voor de bedrijven. “De potentie is er. Maar als er elk jaar meer geld uitgaat dan er binnenkomt, moet je een keer stoppen. Wij willen dat op een moment doen dat we alles netjes kunnen afwikkelen met onze schuldeisers.”

Het bedrijf is de afgelopen jaren verschillende projecten gestart in het buitenland, waaronder Bangladesh en Egypte. De faillissementsaanvraag komt kort nadat het VN-klimaatpanel IPCC een rapport publiceerde, waarin de zilte teelt als één van de oplossingen wordt gepresenteerd om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.