Tuinbouwtoeleverancier Ridder Group succesvol in Oezbekistan

De tuinbouw in Oezbekistan ontwikkelt zich snel. Private investeerders stappen in de sector, mede door de snelle vergunning- en kredietverlening. Ridder Group, actief in onder meer klimaatcomputers, is een van de Nederlandse tuinbouwbedrijven die van deze ontwikkeling profiteren. Recent is een tomatenkas gereed gekomen waarin de teelt wordt aangestuurd door systemen van Ridder.

©Ridder Group
Nieuwe tomatenkas

Lange tijd is de voormalige Sovjetrepubliek Oezbekistan een gesloten land geweest. Nederlandse bedrijven vonden het lastig om zaken te doen. De machtswisseling in 2017 heeft daar verandering in gebracht. Het aantreden van president Mirziyoyev heeft geleid tot snelle economische ontwikkelingen. Zo is het valutabeleid hervormd waardoor het betalingsverkeer is vereenvoudigd. Er kan vanaf begin dit jaar zonder visum naar het land worden gereisd. De landbouwcontacten tussen Nederland en Oezbekistan zijn mede hierdoor ook geïntensiveerd.

Tomatenkas van 4 hectare

De recente bouw van een tomatenkas in Yangiyul, niet ver van hoofdstad Tasjkent, maakt duidelijk dat Nederlandse bedrijven uit de agrofoodsector het land hebben ontdekt. De particuliere Oezbeekse investeerder Interbricks heeft voor de bouw van de hightech kas het Turkse Seratek en de Nederlandse Ridder Group ingeschakeld.

Fase 1 (4 ha) van het project is inmiddels gereed voor aanplant, op korte termijn wordt begonnen aan fase 2 met nog eens 4 hectare glas. Elders in het land werkt Ridder met zijn Turkse partner aan de ontwikkeling van een tuinbouwproject van 15 hectare.

©Hortileads-Mario Bentvelsen
Boy de Nijs

Procescomputers

In de kassen wordt gebruikgemaakt van procescomputers van Ridder die het klimaat, watergift, bemesting en het energiebeheer automatisch regelen. Dit leidt tot een hogere productie per vierkante meter en een betere kwaliteit van de tomaten dan op de gangbare tuinbouwbedrijven in Oezbekistan waar nog vaak in de open grond of in eenvoudige kassen zonder automatisering wordt geteeld.

Groeiende markt

Woordvoerder Boy de Nijs van Ridder Group constateert een groeiende vraag naar kasgroenten. “De marktvraag groeit wereldwijd, maar zeker ook in Oezbekistan. Supermarktketens kiezen in toenemende mate voor efficiënt en duurzaam geproduceerde producten van hoge kwaliteit. De bedekte tuinbouw waar de teelt automatisch wordt aangestuurd en gecontroleerd, kan aan deze marktvraag voldoen.”

Kaart

Bouw tomatenkas in Yangiyul, Oezbekistan

Vraag naar voedsel vanuit Rusland

De tuinbouw in Oezbekistan profiteert ook van de groeiende vraag naar voedsel vanuit Rusland. Dat geldt overigens eveneens voor landen in de regio zoals Kazachstan en Azerbeidzjan. De huidige regering van Oezbekistan stimuleert de agrarische ontwikkelingen in het land, zegt De Nijs. “Er is subsidie beschikbaar, de kredietverlening is gunstig en de vergunningverlening verloopt soepel. Private investeerders zoals Interbricks waarvoor wij met onze partners actief zijn, zien perspectief in de land- en tuinbouw. Daar kunnen zeker meer Nederlandse bedrijven van profiteren.”

Over Ridder Group

Ridder Group levert automatische systemen om de teelt in kassen aan te sturen, zoals aandrijfsystemen voor de ventilatie, klimaatschermen, waterunits en klimaatcomputers. Ridder is een internationaal opererend bedrijf (350 werknemers) met lokale kantoren in de meest belangrijke tuinbouwgebieden. Het bedrijf is ook actief in pluimveehouderij.