Polen: Verloren kans voor cider

In de laatste 12 maanden is er voor slechts 62 mld. pln aan cider verkocht. Dit is ca. ¼ minder dan het jaar ervoor. Dat terwijl vijf jaar geleden experts hebben geschat dat de omzet van cider 1 mld. pln gaat overschrijden.

cider

Cider werd in 2013 geïntroduceerd op de Poolse markt en werd meteen zeer populair onder de consumenten. Nu heeft de drank andere concurrenten op de markt gekregen zoals speciaalbieren (bier met een smaak) of lichte wijnen. De vertegenwoordigers van de ciderbranche hebben al lang voor meer staatssteun gepleit, maar zonder resultaat. Het probleem ligt aan de wetgeving dat cider als wijn beschrijft. Naast een reclameverbod (bierproducenten kunnen wel eigen producten promoten) zijn ook belastingen en accijns een probleem voor de producenten. Hoewel premier Morawiecki al in 2017 veranderingen heeft aangekondigd, blijven ciderproducenten accijnswimpels (het teken van de betaalde accijns in Polen) op flessen plakken.

Een ander probleem zijn grote bierconcerns die na een paar jaar met cider productie zijn gestopt. De redenen daarvoor is juist de moeite om de drank te promoten. Daarom hebben ze speciaalbieren geïntroduceerd. Bier mag wel in de media gepromoot worden. Een andere toegevoegde waarde van de drank is dat naast appelbier er nog andere smaken van bier geproduceerd mogen worden. Daarentegen moet cider uitsluitend een appeldrank zonder andere (smaak)additieven blijven.

appels
©Murawska

Hoewel de consumptie van cider daalt, bestaat er wel een niche voor ambachtelijke ciderproducten van hoge kwaliteit. Dergelijke producten worden uit zeer zure appelsoorten geproduceerd, die niet geschikt zijn voor de gewone consumptie. Ook dit levert problemen op, want hoewel Polen in het algemeen een appelmacht is, zijn de Poolse appels vaak niet geschikt voor dergelijke specifieke productie. Daarom ook zijn dergelijke producten vrij duur in vergelijking met de gewone cider die in de winkel te vinden is (zelfs 15pln voor een glas kwaliteit cider tegen 4-5pln voor een fles gewone cider). Desalniettemin klagen producenten van ambachtelijke cider niet. Conform diverse onderzoeken zijn ambachtelijke ciders een interessant alternatief voor wijnliefhebbers die geneigd zijn om meer geld voor een kwalitatief goede drank te besteden.

Bronnen: Rzeczpospolita, Puls Biznesu, Portal Spożywczy