FrieslandCampina stijgt op zuivelranglijst

Zuivelconcern FrieslandCampina is de mondiale top-vijf binnengekomen van de grootste zuivelondernemingen in de wereld. Dat meldt Rabo International. De bank publiceert de wereldranglijst elk jaar.

Zuivel

FrieslandCampina is een plek op de ranglijst gestegen, van zes naar vijf. De top-drie is gelijk gebleven: Nestlé (Zwitserland), Lactalis (Frankrijk) en Danone (Frankrijk). Fonterra (Nieuw-Zeeland) en FrieslandCampina complementeren de top-vijf.

Ook Fonterra gestegen

De lijst van de Rabobank is gebaseerd op de omzet van 2018, inclusief fusies en overnames in de eerste helft van 2019. Het Nederlandse zuivelconcern (€11,6 miljard) en Fonterra (€12,1 miljard) zijn een plaats op de lijst gestegen, Dairy Farmers of America is twee plekken gedaald, van zes naar vier.

Unilever is het tweede concern uit Nederland dat op de wereldranglijst staat, en wel op de twaalfde plaats met een omzet in de zuivel van €5,7 miljard. Het bedrijf stond in 2018 op dezelfde pek.

Investering in kaassector

Volgens de Rabobank is de hogere notering van FrieslandCampina een gevolg van investeringen in de kaassector in eigen land, de VS en Spanje. Samenwerking met het Duitse DMK (13e op de ranglijst) bij de productie van mozzarella heeft ook een positief effect gehad.

2019 2018 Bedrijf Hoofdkantoor in
Dairy top 5
1 1 Nestlé Zwitserland
2 2 Lactalis Frankrijk
3 3 Danone Frankrijk
4 5 Fonterra Nieuw-Zeeland
5 6 FrieslandCampina Nederland

Ranglijst zuivelbedrijven (Engels)