Sterke groei kalverimport

De import van levende kalveren is in de eerste helft van dit jaar sterk gegroeid, met 10% in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Ook in de eerste helft van 2018 was al sprake van importgroei. Dat blijkt uit cijfers van RVO.nl.

©Adobe Stock

Tot en met juni dit jaar kwamen 448.000 kalveren de Nederlandse grens over om hier te worden afgemest. In dezelfde periode van 2018 waren dat er 409.000. Deze groei is vooral te danken aan de invoer uit Duitsland en Ierland. De Nederlandse kalversector exporteert weinig levende kalveren aan buitenlandse afnemers.

Duitsland levert sinds jaar en dag de meeste kalveren aan Nederland. Dit jaar heeft het land een aandeel in de import van ruim 60%; in aantal groeide de import met bijna 22.000 kalveren tot zo’n 280.000 dieren.

Import uit Ierland

Ook de import van kalveren uit Ierland nam sterk toe, met 75% ten opzichte van het eerste half jaar van 2018. Terwijl de import uit Duitsland en Ierland fors toenam, daalde die uit België en wel van 57.000 naar circa 34.000.

België staat nog wel in de top-drie van de belangrijkste leveranciers aan Nederland. Op de vierde en vijfde plaats staan Denemarken en Letland, op grote afstand van Duitsland en Ierland.

Importcijfers kalveren RVO.nl