Theresa Villiers nieuwe Britse minister van Landbouw

Theresa Villiers is benoemd als Secretary of State for Environment, Food and Rural Affairs in de Britse regering onder de nieuwe premier Boris Johnson. Zij volgt Michael Gove op, die is gepromoveerd naar een rol die in het Verenigd Koninkrijk wel wordt omschreven als de facto vicepremier, waarbij hij tevens verantwoordelijk wordt voor no-deal-Brexit-planning.

Theresa Villiers
Beeld: CC BY 3.0 / https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode / https://pds.blog.parliament.uk/2017/07/21/mp-official-portraits-open-source-images/

Villiers (51; spreek uit Villers, zonder i) is groot voorstander van een vertrek van het VK uit de EU, heeft gepleit voor een no-deal-Brexit en volgt premier Johnson in zijn ‘do or die’-benadering van 31 oktober. Haar aanstelling past in de aanpak van Johnson om zijn ploeg te vullen met zo veel mogelijk uitgesproken ‘Leave’-aanhangers.

De politieke carrière van Villiers - een rechtstreekse afstammeling van de 14e-eeuwse koning Edward II van Engeland - kwam op gang met haar verkiezing tot lid van het Europees Parlement in 1999 (aandachtsgebied economische en monetaire zaken), waarna ze in 2005 lid van het Britse Lagerhuis werd. In de regering-Cameron was ze staatssecretaris voor Transport (2010-2012) en minister voor Noord-Ierse Zaken (2012-2016).

Voor wat betreft landbouw en voedsel staat Villiers vooral bekend om haar actieve inzet voor dierenwelzijn, met een sterke focus op het beperken of verbieden van de export van levend vee (zo leidde zij een petitieactie die 1,3 miljoen handtekeningen opleverde). Ze steunde ook een EU-burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij en ze is een van de patrons van de Conservative Animal Welfare Foundation. Tijdens haar eerste optreden in haar nieuwe functie in het Lagerhuis liet Villiers blijken open te staan voor het inzetten van biotechnologie en gene editing ten behoeve van een “meer voedzame en efficiënte voedselproductie” en het voorkomen van resistentie tegen plantenziekten.